Blog berichten

10 Jaar Macrovet deel I; Service en Expertise

Geschreven op 3 september 2018 / Categorie: Algemeen

Alsof het de dag van gisteren was. Maar wat vliegen de 10 jaar snel voorbij. Ik kan mij nog heel goed herinneren, de dag dat ik bedacht om met het assortiment van ons familiebedrijf online te gaan. Niet iedereen binnen de familie vond het een goed idee. Maar toch heb ik doorgezet en niet geheel zonder succes.

Een half jaar dag en nacht zwoegen en nog geen euro verdiend

Vanaf de dag dat ik besloot om online onze handelswaar te verkopen ben ik dag en nacht aan het werk gegaan. Naast de normale job ben ik in de avonduurtjes alle artikelen gaan fotograferen. In 2008 waren er nog geen losse afbeeldingen per product beschikbaar. Ongeveer een half jaar ben ik met de voorbereiding bezig geweest van het maken van goede afbeeldingen tot het schrijven van goede productteksten en het assortiment geschikt te maken voor de verkoop op internet.

Met mijn startinvestering van € 3300,- heb ik onze eerste webshop laten bouwen. Zelf wist ik wel een klein beetje hoe ik een website moest maken. Maar een echte webshop was toch wat meer code dus abracadabra voor mij.

Eerste webshop macrovet in 2008 Onze eerste webshop. Super mooi vond ik hem toen. Maar helaas gebouwd in OS Commerce. Webshop software op sterven na dood.

De eerste jaren deed ik de webwinkel erbij. Overdag mijn gewone werk op de zaak in Brabant en  ’s avonds in de late uurtjes de webshop. Alles was nieuw, heel veel lezen en leren zodat ik met vallen en opstaan steeds weer een stapje verder kwam. Bij een webwinkel komt zo enorm veel kijken. Dat je veel verstand moet hebben van je producten is vanzelfsprekend. Maar daarnaast moet je ook een goede marketeer zijn en alles weten over zoekmachine optimalisatie, adverteren, affiliates, en optimaliseren. Maar ook alle verschillende kanalen zoals social media en marktplaatsen.

Beurs hardenberg Op de beurs in Hardenberg in mijn functie als vertegenwoordiger bij mijn oude werk. (Ben wel een stuk grijzer geworden in 10 jaar)

Fulltime aan de webshop en verhuist van Brabant naar Texel

Tussen Kerst en Oud & Nieuw 2009 besloten we het huis met bijbehorend pand aan de Maricoweg te kopen. In juli 2010 verhuisden we van Brabant naar Texel. Vanaf dat moment was ik volledig zelfstandig en stak ik al mijn tijd in de zaak en gingen de resultaten met sprongen vooruit.

oude kantoor Mijn eerste echte eigen kantoor aan de Maricoweg in Den Burg

Uitbreiding assortiment met nieuwe leveranciers, achteraf geen goed idee

Omdat we al een beperkt assortiment voor kleine huisdieren en paarden hadden besloot ik al snel om met twee extra leveranciers in zee te gaan. We gingen van 7000 artikelen naar 25.000. Een leverancier met een compleet assortiment voor kleine huisdieren en een leverancier uit Duitsland met een compleet assortiment voor de Ruitersport. Beiden waren mijn grootste fouten tot nu toe in mijn ondernemerschap.

Onze focus verloren

Ik had op dat moment mijn eerste personeelslid aangenomen en ondertussen werkte mijn vrouw Marloes ook fulltime mee. We waren continu bezig met de twee assortimenten. Ruim twee jaar lang hebben we geprobeerd om dat rendabel te krijgen. Maar ondertussen verloren we de focus op ons eigen assortiment. Met als gevolg veel verlies en te weinig verkopen.

Tussen Kerst en Oud & Nieuw 2 jaar werk in de prullenbak

Zoals ik altijd doe, maak ik tussen Kerst en Oud & Nieuw de grootste beslissingen. Dit keer besloot ik alle artikelen van externe leveranciers te verwijderen. Binnen 5 minuten 2 jaar werk in de prullenbak. Dit was dan ook gelijk mijn grootste leermoment als ondernemer. Ook besloot ik weer alleen samen met Marloes verder te gaan.

Terug naar de basis met passie voor service en expertise

Zodra we de focus weer herpakt hadden schoten de resultaten weer omhoog en waren we al snel weer aan een extra personeelslid toe. We hielden de focus, maar zijn wel weer de samenwerking op gaan zoeken met externe leveranciers. Maar dan niet de producten voor de massa, maar echt het specialisme opgezocht en ervoor te zorgen dat we daar het allerbeste in zijn geworden en nog steeds zijn. Deze focus en specialisme heeft ervoor gezorgd dat we elk jaar flink groeien en onze naam echt op de kaart hebben gezet.

Afrasteringen plaatsen met de gaaszetmachine

Naast de webshop hebben we ons ook gespecialiseerd in het zetten van gaasafrasteringen. Dit doen we met de door ons ontwikkelde gaaszetmachine. We laten het schapengaas volgens onze specificaties door een fabriek in Engeland maken. 2 Rollen van 500 meter kunnen tegelijk mee op de machine. Het afrollen en opspannen van duizenden meters gaas is in een mum van tijd gebeurt. Vroeger hadden we de machine achter de trekker. Tegenwoordig hebben we een Weidemann mini verreiker waar we naast de gaaszetmachine ook mee kunnen palen boren en drukken. Een ware multi-tool, wat het gaaszetwerk nog efficiënter maakt.

Gaaszetten samen met mijn vader met de door ons zelf ontwikkelde Renet schapengaas machine

Naast het gaas hebben we ook een enorme hoeveelheid palen en hekwerk planken in voorraad. En de krammen slaan we niet meer met de hamer, maar doen we met een krammenmachine uit Nieuw-Zeeland. In de afgelopen 8 jaar hebben we al 150 kilometer gaas gezet op Texel. Maar ook Staatsbosbeheer in Friesland werkt met onze machines en materialen. Elk jaar vernieuwen zij 10 kilometer afrastering.

Benieuwd hoe het verder ging? Je leest het in deel twee van de blog: 10 Jaar Macrovet; Van Winkel naar Kantoor

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet