Blog berichten

Aesculap scheerkoppen onderhouden en oliën

Geschreven op 13 augustus 2019 / Categorie: Algemeen, Tips, Scheren van honden, Hondentips

Aesculap heeft zijn eigen unieke scheerkoppensysteem ontwikkeld. Ook deze Aesculap scheerkopjes hebben onderhoud nodig. Gelukkig is dat eigenlijk vrij makkelijk. Het is belangrijk dit na elke scheerbeurt te doen. Maar ook tijdens elke scheerbeurt de kopjes regelmatig goed te oliën.

Schoonmaken van de Aesculap tondeuse kopjes

Je schroeft de stelschroef uit de hondentondeuse. Vervolgens pak je hem samen met het stelplaatje er af. Dan kun je het mesje er tussenuit schuiven. Met een (tanden)borstel kun je er daarna het vuil en de haren van het bovenmes en tussen de tandjes uit vegen. Eventueel kun je hem nog even ontvetten voordat je er nieuwe olie op doet. Doe vervolgens hetzelfde met het ondermes.

Goed Olien is belangrijk

Wanneer alle vlakken goed schoon zijn kun je de olie er bij pakken. Trek met de olie een streepje over het snijvlak van het ondermes heen. Doe dit ook aan de achterkant van het ondermes, op de rails. De rails op het bovenmes kunnen ook een paar druppeltjes olie gebruiken.

De Aesculap scheerkop in elkaar zetten

Wanneer je het mes goed geolied hebt is het alweer tijd om de scheerkop in elkaar te aesculap hondentondeuseszetten. Zorg er bij het in elkaar zetten voor dat de kant met de gleuf zich aan de bovenkant bevind en de platte kant aan de onderkant. Schuif vervolgens de stelschroef weer terug over het bovenmes heen.
Stel het mes vervolgens goed af. Er moet een klein beetje weerstand zijn wanneer je het mes heen en weer beweegt.

Tijdens het scheren: Olien!

Ook tijdens het scheren is het belangrijk de scheerkop goed geolied te houden. Voorzie de scheerkop om de 5 á 10 minuten van een paar druppeltjes olie.
De olie zorgt er niet alleen voor dat de messen soepel over elkaar heen gaan, maar ook dat de haren goed worden afgevoerd. Door de olie wordt ook voorkomen dat de messen warm worden en dat ze uiteindelijk bot raken.
Het gemakkelijkst is met een flesje scheermachine olie. Daarmee kun je een lijntje olie trekken over de tandjes van de scheermessen. Een paar druppeltjes aan de zijkanten van de kop en over het railtje ook een paar druppeltjes. Zet vervolgens de Aesculap tondeuse aan. Voor dat je weer verder gaat met scheren kun je dan eerst even het te veel aan olie afvegen aan een stukje keukenrol.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet