Blog berichten

De romantiek van de schapen lammerij periode

Geschreven op 21 februari 2013 / Categorie: Alles over dieren, Schapen

Draagtijd schaap ongeveer 150 dagen

Bij de meeste schapenboeren begint de lammerperiode meestal rond 1 maart. De lammerij kan iets eerder of iets later zijn. De draagtijd van een schaap ligt ongeveer op de 150 dagen. De dekperiode is bij de meeste schapenboeren in oktober. Een schaap is vrij precies in het aantal dagen dat hij drachtig is en heeft in gezonde toestand bijna nooit te vroeg of te laat geboren lammetjes.

Wanneer een schaap gedekt wordt, wordt hij gemerkt door een krijtblok welke de ram op zijn buik draagt. Als schapenhouder kun je dan noteren op welke dag dat is geweest en daarna redelijk goed uitrekenen op welke dag hij zal aflammen. De grotere schapenboeren wisselen vaak van kleur zodat ze kunnen uitsorteren welke schapen eerder of later moeten lammen. Zo kunnen ze beter omgaan met de beschikbare ruimte in de stallen door de drachtige ooien, die later aan de beurt zijn, wat langer buiten te laten lopen.

Sommige schapenboeren laten hun schapen al veel eerder lammen, bijvoorbeeld rond kerst. Hiervoor zijn verschillende redenen, het kan zijn dat ze een gemengd bedrijf hebben en rond de kerstdagen meer tijd hebben. Een andere reden kan zijn dat de prijzen voor de lammeren die verkocht worden meer waard zijn in een vroegere periode. Sommige schapenboeren hebben de lammerij over twee periodes verdeeld om de werkdruk te verlagen en het ruimtegebrek te verlagen.

Elk jaar weer alles opruimen en verplaatsen

Ongeveer een tot twee weken worden de schuren leeggehaald en wordt er ruimte gemaakt voor de schapen welke moeten lammen. Dit is vaak een hele klus omdat de machines, trekkers en andere dingen moeten plaatsmaken voor een knusse schapenstal.
Dit is ook het juiste moment voor een grote schoonmaak en je kunt gelijk eens kritisch kijken of je die troep die je elk jaar weer aan het verplaatsen bent, maar eigenlijk niet gebruikt, gewoon weg kan gooien of op marktplaats/koopplein kan zetten.

Eenmaal schoon en opgeruimd kunnen de hekken geplaatst worden en de pakken stro worden uitgeschud. De emmers, hooiruiven en voerbakjes komen weer van zolder meestal onder het stof. Dus die kunnen ook gelijk even geboend worden. Buiten op het erf wordt ook gelijk een stukje afgezet met grote voerbakken en hooiruiven zodat de kudde overdag ook lekker naar buiten kan.

De lammerij is altijd knus en gezellig

Wanneer alles klaar is begint de romantiek van de schapenlammerij. De ooien worden van het land gehaald, gelokt door een rammelend bakje voer en het hoge fluitje van de boer. Eenmaal in de stal straalt het gelijk warmte en gezelligheid uit. De schapen allemaal op een kluitje, de een nog dikker dan de ander, wachtend tot zij aan de beurt zijn om te aflammeren.

Wordt vervolgd

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet