Blog berichten

Alles over huisdieren!

Geschreven op 9 december 2012 / Categorie: Alles over dieren

Veel mensen zijn dolgelukkig met hun huisdier! Honden, katten, vogels, vissen, konijnen of andere knaagdieren zijn de meest gewilde huisdieren in Nederland. Dieren worden tegenwoordig echt gezien als gezelschapsdieren!

Oorspronkelijk hadden mensen huisdieren met een nut, bijvoorbeeld een kat tegen de muizen of een hond als waakhond tegen inbrekers. Tegenwoordig hebben wij vooral huisdieren voor de gezelligheid!

In België staat sinds oktober 2009 vast welke dieren als huisdier mogen worden gehouden.

Voordelen van huisdieren

Allereerst zijn huisdieren erg gezellig en brengen de vrolijke dieren veel plezier met zich mee. Daarnaast kan het beestje angst, eenzaamheid of depressies verminderen. Mensen voelen zich bijvoorbeeld veiliger als er een hond in de buurt is. Honden schrikken bijvoorbeeld inbrekers af. Daarnaast zijn het gezelschapsdieren en kunnen met door bijvoorbeeld een hond of een kat in de buurt te hebben zich minder eenzaam voelen. Ze kunnen praten tegen hun huisdier of met hem/haar spelen.

Daarnaast schijnen huisdieren ook goed te zijn voor depressieve mensen. Bijvoorbeeld een hond moet iedere dag uitgelaten worden. Hierdoor komen mensen uit hun isolement en kan het zijn dat zij andere huisdier baasje ontmoeten en hierdoor sociale contacten opdoen. Daarnaast is de frisse buitenlucht altijd goed voor een mens.

Ook kunnen de beestjes een positieve werkingen hebben op het leergedrag van kinderen. Bijvoorbeeld het verantwoordelijkheid gevoel van kinderen schijnt sneller ontwikkelt te zijn bij kinderen die opgroeien met een huisdier. Daarnaast zijn zij gewend aan dieren en dus minder snel bang voor dieren op straat.

Ook vandaag de dag, waarbij overgewicht een groot probleem is, kan een huisdier ook zorgen voor de benodigde beweging per dag. Een hond moet iedere dag uitgelaten worden.

Nadelen

Daarnaast kleven er ook nadelen aan huisdieren. Deze zullen we hieronder beschrijven:

  • dieren kunnen buiten, wat nare gevolgen kan hebben
  • sommige mensen hebben een allergie voor huisdieren
  • de dood van een huisdier geeft verdriet
  • ontsnapte huisdieren kunnen verwilderen (bijvoorbeeld zwerfkatten of honden)
  • honden hebben soms last van vlooien of andere parasieten die ook over kunnen gaan op mensen
  • sommige huisdieren lijden aan verwaarlozing of mishandeling

Verzorging

Heb je zelf een huisdier? Zorg dat je deze goed verzorgd! Honden, katten, maar ook konijnen en cavia's hebben dagelijkse aandacht nodig. Zorg er daarnaast voor dat je huisdier een goed plek heeft om te slapen en niets tekort komt aan voeding, speeltjes of verzorgingsartikelen.

In veel dierenspeciaalzaken kun je alle huisdierbenodigdheden vinden voor de verzorging van huisdieren, zo ook bij Macrovet. Ook kun je altijd bellen of mailen om je te laten informeren wat het beste is voor jouw huisdier.

Bij Macrovet kun je eenvoudig online aan de hand van de uitgebreide beschrijvingen tot een goede keus komen voor jou huisdier.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet