Blog berichten

Biopect de oplossing tegen kalverdiarree!

Geschreven op 12 juli 2013 / Categorie: Diergezondheid

Bij de opfok van kalveren treden de meeste gezondheidsproblemen in de eerste maanden op. Kernpunten van de kalveropfok zijn een optimale hygiëne, voeding en huisvesting. Geef het kalf in de eerste levensuren (binnen 36 uur) vlug, vaak, voldoende en verse biest. Eén van de belangrijkste veroorzakers van kalvergezondheidsproblemen zijn darmstoornissen. De aanpak van kalverdiarree problemen is afhankelijk van welke vorm van diarree het kalf heeft en het moment waarop wordt ingegrepen, er kan zowel curatief als preventief worden gewerkt.

Voedingsdiarree

Een aantal vormen van kalverdiarree zijn te wijten aan een slechte balans in het verteringskanaal. Indien het kalf te veel melk krijgt is er te weinig Lactase, verteringsenzym, om de grote hoeveelheid lactose (melksuiker) af te breken. De kans op voedingsdiarree neemt hierdoor toe, waardoor het een perfecte voedingsbodem wordt voor een bacteriële infectie. Bacteriën tasten de darmwand aan waardoor minder voedingsstoffen in het bloed worden opgenomen.

E-coli

De meest bekende bacteriële infectie is E-coli. Wanneer op een bedrijf veel problemen met E-coli zijn, kan zeer goed gebruik worden gemaakt van Biopect. Biopect bevat onder andere pectinen, die de darmwand beschermt met een slijmlaag, waardoor de bacteriën de darmwand niet verder kunnen aantasten. Indien Biopect tijdig wordt gebruikt zal de darmwand ook sneller herstellen. Door de beschermende werking kan Biopect uitstekend preventief worden gebuikt, de hoeveelheid melk hoeft hierbij niet worden verminderd.

Rota- en coronavirus

Een virus hecht zich vast aan een cel in de darmwand, in deze cel vindt een snelle ontwikkeling van nieuwe virussen plaats waardoor andere cellen worden geïnfecteerd. Een virus, zoals het Rota- en Coronavirus, kan niet worden bestreden met een antibioticum. Veelal worden dieren preventief gevaccineerd. Echter bij virus problemen kan ook gebruik worden gemaakt van een Enterocin-C bolus. Enterocin-C bevat kaneel, suikers (FOS) en actieve bestanddelen van knoflook: Allicine. Allicine bezit antimicrobiële activiteiten tegen gisten, schimmels, bacteriën, virussen en protozoa. Daarnaast behoudt Enterocin-C de groei van melkzuurbacteriën en de productie van lactase, dit in tegenstelling tot antibioticum.
Enterocin-C kan in combinatie met Biopect worden gebruikt. Veelal is de behandeling met één bolus Enterocin-C voldoende voor een spoedig herstel van het kalf. Hierdoor is Enterocin-C ook makkelijk te gebruiken bij de opfok van vleesvee.

Behandeling

Aan de hand van tabel 1 kan de vorm van diarree worden vastgesteld. Bij twijfel kan een onderzoek door de Gezondheidsdienst voor Dieren of dierenarts wenselijk zijn. Pas het middel toe, wat het beste past bij uw werkwijze. Let op dat het kalf ook daadwerkelijk het product opneemt, met name bij dosering door de melk, omdat sommige kalveren ook slecht drinken bij problemen met diarree. Geef het kalf eventueel met de fles de oplossing van water of melk.

Soort

Wanneer

Verschijnselen

Diarree

Behandeling

Preventie

Opmerking

E-coli

Dag 0 tot 5

Sufheid - niet drinken - diepliggende ogen - liggen

Waterdun, licht groengeel tot transparant

Biopect en eventueel antibiotica

Goede hygiëne en biestvoorziening, na biest Biopect in de melk

Zeer acuut, in uur doodziek

Rota- en Coronavirus

Dag 2 tot 16

Verminderde eetlust (soms winderigheid)

Waterig tot slijmerig (bruingeel tot geel wit)

Voldoende vocht met biopect verstrekken, Entrocin-C bolis

Goede Hygiëne en biestvoorziening, na biest Biopect in melk, Entrocin-C bolus

Cryptosporidium

Dag 5 tot 20

Futloos - verminderde eetlust - lichte temperatuurstijging

Geen typisch beeld

doende vocht met biopect verstrekken, Entrocin-C bolis

Goede biestvoorziening na biest Biopect in de melk, Entrocin-C bolus

Coccidiose

2 tot 3 maanden

Persen op de mest

Stinkende mest, soms vermengt met bloed

Isoleren en behandelen met antibioticum of Vecoxan (URA)

Voorkom vermengen van voer en water met mest

Besmetting via voer, water of likken aan de vacht

Salmonella

3 tot 12 maanden

Koorts - daling eetlust

Slijmerig, dun, vaak met bloed vermengd

Entrocin-C bolus en behandelen met antibiticum

Vermijdt mestcontact, goede hygiëne, hooi voeren

Besmet kalf niet altijd diarree, koe vaak wel

Voedingsdiarree

Week 0 tot 10

Kalf drinkt goed

Wit

Hoeveelheid melk verminderen, eventueel preventief biopect geven

Geen veranderingen in voer en omgeving, max. 2 liter per voerbeurt, geen vette melk

Na 2 dagen kan het een infectieuze diarree worden.

 

Alle oplossingen tegen kalverdiarree zoals Biopect, Entrcin-C, Bovi-C3 elektrolytenmix en nog wel 10 andere producten vindt u in de categorie "kalverdiarree"

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet