Blog berichten

Bloedluis bij kippen bestrijden

Geschreven op 14 augustus 2018 / Categorie: Algemeen, Info over ongediertebestrijding

Bloedluis kan een groot probleem zijn bij kippen. Kippen krijgen er jeuk en stress van. De dieren kunnen er zelfs ernstig verzwakt van raken. Om bloedluizen te kunnen bestrijden is het slim om eerst wat informatie te hebben over de bloedluis.

Wat zijn bloedluizen

Bloedluizen zijn eigenlijk geen eens luizen. Maar eigenlijk een mijt. Dit komt doordat de bloedluis acht pootjes heeft in plaats van zes. Andere benamingen voor de bloedluis zijn dan ook: rode bloedmijt of vogelmijt.

Bloedluizen zuigen bloed van kippen. Die daar verzwakt door kunnen raken. De bloedluizen voelen zicht het prettigst onder warme omstandigheden. De beestjes verstoppen zich overdag in de naadjes en kieren van het kippenhok. In de avond zoeken ze vervolgens de kippen op. Bloedluis kan gedeeltelijk voorkomen worden door het hok schoon te houden en het regelmatig goed te reinigen.

Hoe weet je last hebt van bloedluizen in je kippenhok?

Een bloedluis lijkt qua uiterlijk wel een mini spin. Met recht mini want ze zijn niet groter dan ongeveer een halve millimeter. De beestjes zijn normaal geel, maar wanneer ze zich aan je kippen te goed hebben gedaan zijn ze (bloed)rood.
Bloedluizen zijn meestal 's nachts actief. Hierdoor zul je ze zelf vaak niet zien. Echter kun je het wel zien aan het gedrag van je kippen. Wanner je kippen constant met hun snavel tussen hun veren wroeten, dit zal vooral gebeuren op de buik, is de kans heel groot dat ze last hebben van bloedluizen. De bloedluis zorgt voor veel jeuk bij de kip. 

Hoe kun je het best bloedluis bij kippen bestrijden?

Er zijn verschillende middelen op de markt om bloedluis in je kippenhok te bestrijden. De meeste moet je gebruiken in het hok en anderen op de kip zelf. In principe voldoet het om alleen het hok te behandelen.

Probeer in eerste instantie het kippenhok te ontsmetten. Dit kan door het hok helemaal leeg te maken. Spray het kippenhok volledig in met Bloedluis Spray. Geef hierbij extra aandacht aan de naden en kieren van het hok. Dit is namelijk de plek waar de kippen zich overdag verstoppen. Vergeet niet de stokken waar de kippen 's nachts op zitten goed schoon te maken en ook goed in te sprayen met de Liquid Spray tegen bloedluis. Doe vervolgens weer schoon zaagsel in het hok. 

Het is belangrijk het hok en de kippen regelmatig te controleren. Vaak lukt het volledig weghalen van de bloedluizen namelijk niet in een keer. Wanneer ze nog niet geheel weg zijn kun je het ontsmetten op regelmatige basis herhalen.

Stephan Wegman

Stephan Wegman