Blog berichten

De aarding van het schrikdraadapparaat testen (met video)

Geschreven op 17 januari 2020 / Categorie: Buitenleven

De veiligste en meest economische en effectieve manier om uw dieren te houden is met een elektrische afrastering van een schrikdraadapparaat in combinatie met schrikdraad. Een dier dat in aanraking komt met het schrikdraad, ontvangt één puls elektriciteit per seconde, hiervoor moet het hek wel goed zijn geaard.
De schok treedt op wanneer de koe contact maakt met zowel de grond als het draad. Wanneer dit gebeurt, is het circuit voltooid en krijgt de koe een elektrische schok. Zonder een goede aarding kan het circuit niet compleet zijn. Hierdoor is de afrastering niet effectief en kan hij geen vee tegen houden of roofdieren buiten houden.

Hoe je schrikdraadapparaat aarden?

Om de afrastering correct te laten werken moet het grondsysteem perfect zijn. Schrikdraad installaties die slecht geaard zijn zorgen vaak voor lage spanning op de elektrische afrastering.

Aardpennen voor een betere werking

De aardpennen zijn van gegalvaniseerd staal. Deze worden via een grondkabel met het schrikdraadapparaat verbonden. De aardpennen van huizen of andere bebouwing kan niet gebruikt worden als aarding. Aardpennen moeten 2-3 meter uit elkaar staan.

De aarding van het schrikdraadapparaat testen

Wanneer de aarding van de afrastering goed lijkt is het belangrijk deze te testen. Dit kan door met een schrikdraadtester eerst de spanning op het draad te meten. Maak vervolgens kortsluiting op ongeveer 100 meter van het schrikdraadapparaat. Leg een (of twee) ijzeren staaf over de draden. Deze staaf moet ook in contact staan met de grond zodat het circuit rond is. Nu zal de spanning zijn gedaald tot ongeveer 2,5 kV. Gebruik de voltmeter ook om de spanning op de aardpen, die het verst verwijderd is van het schrikdraadapparaat, op te meten. Zo kun je controleren of er contact is tussen de aardpen en de grond.

Als de spanning op de aardpen hoger is dan 0,5kV moet de aarding verbeterd worden. Dit kan door extra of langere aardpennen aan te brengen. Ook hier moet er weer 2-3 meter afstand zijn door de verschillende aardpennen. Verbind de aardpennen met de speciale kabel. Deze kabels moeten goed vast zitten. Herhaal dit totdat de spanning net op of onder de 0,2kV is.
Nu kun je de kortsluiting verwijderen. Vervolgens kun je de spanning op de afrastering opnieuw controleren.

Test de aarding van het afrasteringssysteem periodiek

Nadat het aardingssysteem is geïnstalleerd en de stroom is gecontroleerd moet er nog steeds regelmatig gecontroleerd worden of het niveau van de spanning voldoende effectief is om de dieren te beschermen.

Testen tijdens droge periodes

Controleer de aarding van je schrikdraadapparaat minimaal eens per jaar tijdens een droge periode, maar ook tijdens een natte periode. Tijdens droge periodes wordt de spanning namelijk minder goed geleid door het grondwater. Tijdens natte periodes gebeurt het tegenovergestelde.

  

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet