Blog berichten

Is de scheerkop van mijn hondentondeuse bot?

Geschreven op 24 januari 2020 / Categorie: Tips, Hondentips

Je hebt natuurlijk de scheerkop van je hondentondeuse heel goed onderhouden, en regelmatig geolied. Maar toch lijkt het alsof de scheerkop bot is. Maar wat zijn nu eigenlijk de symptomen van een botte scheerkop en en wat kun je verder nog met zo'n bot ding?

Waarom worden de messen van een scheerkop bot?

Nu hoor ik je denken: 'Ik heb mijn scheerkop altijd goed onderhouden, waarom worden de messen van de scheerkop dan toch bot?' Slijtage is natuurlijk de belangrijkste oorzaak van een bot mes. Uiteindelijk worden alle koppen bot. Wanneer je de scheerkop goed onderhoud zorg je dat het langer duurt voordat de scheerkop slijt. Olie je scheerkop dus regelmatig en maak het kopje na elke scheerbeurt goed schoon.

Een scheerkop bestaat uit twee metalen delen die over elkaar heen bewegen. Deze delen gaan met een grote snelheid en vaak over elkaar. Zodra er geen olie meer tussen de messen zit ontstaat er wrijving. Dit zorgt er voor dat de stalen onderdelen gaan uitzetten en tegen elkaar komen waardoor de messen bot kunnen worden. Daarom raden wij aan elke 5 á 10 minuten te oliën.

Toch gebeurt dat op den duur een scheerkopje bot wordt. Wanneer deze minder goed zijn onderhouden is dat sneller dan wanneer ze niet goed zijn verzorgd.
Messen kunnen bijvoorbeeld verroest zijn doordat ze na het scheren niet goed zijn opgeborgen. Maar ook wanneer scheerkoppen te warm zijn geweest. Zorg dus dat u uw messen goed onderhoud en regelmatig voorziet van olie.

Hoe herken je een botte scheerkop?

Nu je precies weet hoe een scheerkop bot wordt is het tijd om te kijken hoe je kunt merken dat een scheerkop bot is. Meestal is het niet met het blote oog te zien. (wanneer er veel roest op een mes zit wel natuurlijk).

Symptomen van een botte scheerkop

Wanneer je de messen goed geolied hebt en er alles aan hebt gedaan om de scheerkop te onderhouden maar niet kunt scheren. Kun je een botte scheerkop herkennen aan de volgende symptomen:

  • De scheerkop snijdt slecht
  • Trekt of hapt in het haar van je hond
  • Laat strepen achter in de vacht
  • De hondentondeuse trilt overmatig
  • De scheerkop vertraagt de tondeusemotor
  • De scheermessen op de scheerkop worden erg snel heel heet.

Wanneer je meerdere symptomen ervaart is de scheerkop van je hondentondeuse bot.

Wat kun je doen wanneer de scheerkop van je tondeuse bot is?

Je kunt wanneer je scheerkop bot is een nieuwe kopen. Maar misschien nog wel beter je kunt je oude scheerkop laten slijpen. Zo bespaar je geld en het milieu. Onze monteur slijpt de scheerkop graag voor je. Slijpwerk kun je op onze site bestellen.

Wat doet onze slijper precies?

Onze monteur slijpt het oppervlak van de snijvlakken scherp en verwijderd vernis en roest. Hij vervangt kapotte onderdelen van de scheerkop. Ook stelt hij de spanning van de schroef af. Dit is niet het enige wat wordt afgesteld. Daarbij stelt hij namelijk de messen en de stop af. 
De scheerkop wordt vervolgens verpakt in papier. Dit is de beste manier om de scheerkop te bewaren. Zo blijft de scheerkop langer goed.

Nu je scheerkop weer scherp is kun je weer lekker scheren met je hondentondeuse!

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet