Blog berichten

De toekomst van ratten- en muizenbestrijding [update 2022]

Geschreven op 12 oktober 2022 / Categorie: Info over ongediertebestrijding, Nieuwe producten

In 2023 zijn bijna alle rodenticiden verboden

In 2023 is ratten- en muizengif met de werkzame stoffen brodifacoum, bromadiolon, chlorophacinon, coumatetralyl, difenacoum, difethialon, flocoumafen en cholecalciferol verboden voor particulieren. Dat heeft het CTBG besloten. In de loop van 2018 zijn alle rodenticiden door het CTBG tegen het licht gehouden. Alle registraties waren namelijk verlopen. Veel middelen zoals bijvoorbeeld Storm Secure, Maki Block, Nora pasta welke allen zeer effectief waren tegen ratten en muizen zijn al enige tijd verboden. Deze middelen hadden allemaal een relatief hoge dosering namelijk 0.005% van de werkzame stof. De verzamelnaam voor deze werkzame stoffen was anticoagulantia. Dat betekent dat de knaagdieren inwendige bloedingen krijgen omdat het bloedstollingsmechanisme niet meer werkt.

Het ministerie ontmoedigd particulieren om zelf ratten te bestrijden. Daarom stond er rat of muis bestrijdennergens op de verpakkingen vermeld dat de middelen ook waren toegestaan om ratten te bestrijden. Dit terwijl dit in de registratie documenten van de betreffende producten en werkzame stoffen wel duidelijk vermeld was. Maar helaas was dat dan alleen toegestaan door een professional of een agrariër met de juiste diploma’s.

Ratten mogen bij hoge uitzondering alleen met gif bestreden worden door professionele ongediertebestrijder

Ratten buiten bestrijden met gif is overigens ook al een aantal jaar verboden voor zowel particulier als agrariër maar ook voor de professionele ongediertebestrijder. Er mag alleen maar buiten bestreden worden wanneer niks anders helpt. Wel moet hier schriftelijk toestemming voor worden verkregen.

Het nu geregistreerde middel is een slaapmiddel

Het CTBG heeft wel gif met de werkzame stof alfachloralose als een aangewezen stof toegekend. Dit houdt in dat deze door particulieren mogen worden gebruikt tegen huismuizen in huis. Alphachloralose is een zogenaamd slaapmiddel. Het hart van de muizen, die ervan eten, vertraagd waardoor de muizen in slaap vallen en uiteindelijk na 24 uur sterven. Voor ratten is dit middel echter een stuk minder geschikt vanwege een lage dosering. Ratten moeten er heel veel van eten.

Doorvergiftiging op andere roofdieren

De voornaamste redenen om alle gifstoffen tegen knaagdieren uit de handel te halen is de kans op door vergiftigen van andere roofvogels en roofdieren. Hier is natuurlijk wat voor te zeggen, we willen wel dat de overlast van plaagdieren wordt verholpen en wel op een zo humaan mogelijke manier. Maar we willen niet dat de niet-doeldieren er de dupe van worden.
Als bedrijf balen we er natuurlijk ook van dat de goede middelen van de markt gehaald worden. Voor ons is dat een stukje omzetderving, maar het moeilijkste is nog om telkens nee te moeten verkopen aan klanten die ten einde raad zijn.

Maar het zet ons als bedrijf ook aan het denken. Natuurlijk is een langzame dood door middel van anticoagulantia middelen absoluut niet rat- muis vriendelijk, maar bijvoorbeeld lijmplanken vinden wij nog veel erger. En dat roofdieren de dupe worden van hun vergiftigde maaltijd vinden wij ook niet de bedoeling.

Het verandert steeds weer

De wereld veranderd en wij veranderen mee. We zijn voortdurend op zoek naar alternatieven. Ratten- en muizen zullen altijd blijven in de gebieden waar mensen wonen en ervoor zorgen dat de ratten en muizen kunnen overleven. En dat is ook helemaal niet erg, want ook de rat en muis hoort thuis in ons eco-systeem. Echter wanneer het er te veel worden in een bepaalde omgeving waar ze een gevaar worden voor de samenleving of schade aanbrengen, moet er toch echt wat aan gedaan worden.

In onze zoektocht naar een betaalbaar alternatief voor alle andere oplossingen zijn we terecht gekomen bij het bedrijf Goodnature uit New Zeeland. Zij hebben de afgelopen 10 jaar een volautomatische ratten- en muizenval ontwikkelt welke tot 24 knaagdieren kan doden, zonder ernaar om te kijken.

Het Goodnature A24 vangst systeem is de toekomst

De Goodnature A24 trap is de meest humane manier om ratten en muizen te doden en dat helemaal zonder gif. Een speciaal geformuleerde lokstof met een enorme aantrekkingskracht op alleen ratten en muizen zorgt ervoor dat de knaagdieren de val ingelokt worden. Eenmaal in de val activeren ze een stomper welke met hoge kracht de knaagdieren binnen een fractie van een seconde dood. Na iedere vangst reset de val zichzelf en is weer klaar voor de volgende vangst.

aantrekken van ratten en muizen

Alle informatie over de goodnature producten

De voordelen van de goodnature A24 Trap

  • Geschikt voor buiten gebruik
  • Geen gif, dus ook geen kans op doorvergiftiging richting roofdieren
  • Meest humane oplossing, binnen een fractie van een seconde zijn de knaagdieren dood
  • Tot 24 vangsten op 1 CO2 patroon
  • De speciale lokstof gaat 6 maanden mee
  • Uit ervaring worden de dode dieren weggesleept door katten, andere ratten of roofvogels
  • Geschikt als toepassing binnen de integrated pest management (IPM)
  • Robuust, geschikt voor gebruik in alle weersomstandigheden
  • Veilig voor mensen en niet doeldieren
  • Tot 6 maanden geen omkijken naar. De val doet automatisch zijn werk
  • Redelijk betaalbaar, goedkoper dan een ongediertebestrijder langs te laten komen.
Goodnature A24 Multi-Kill Ratten- en muizenval met teller
Goodnature A24 Multi-Kill Ratten- en muizenval met teller

Goodnature A24 rattenval - muizenval met teller

Automatische ratten- en muizenval zonder gif
€ 188,00 € 134,00
Nog 4 in voorraad
Prijs excl. BTW:€ 110,74
 • Koop 3 voor  125,- per stuk en 

  bespaar 7%

 

Wij zijn al overtuigd. De Goodnature vallen zijn de toekomst in automatische plaagdierbestrijding.

De ervaringen die wij tot nu toe hebben zijn enorm positief. Wanneer de val juist geplaatst wordt kun je enorm goede resultaten behalen.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet