Blog berichten

De vacht van je hond drogen

Geschreven op 8 januari 2021 / Categorie: Hondentips, Scheren van honden

Je hond was toe aan een goede wasbeurt. Bijvoorbeeld omdat hij getrimd gaat worden of omdat hij heeft gezwommen. Hij is weer heerlijk schoon!

Nu is het tijd om de vacht goed te laten drogen.
Dit is vooral erg belangrijk om klitten, vilt of andere huid en vacht aandoeningen te voorkomen

Maar hoe kan je de vacht van jouw hond het beste drogen?

Niet drogen, is bij kortharige honden een optie. Maar bij honden met langer haar of met een ondervacht is het niet aan te raden. De huid kan aangetast worden en kan daarbij gaan stinken. Iedereen kent de lucht van natte hond wel.

Het drogen van de vacht van je hond is dus erg belangrijk. Daarom hebben we de 3 beste manieren om de vacht van je hond te drogen hieronder opgesomd:

1. De vacht van je hond drogen met een handdoek

Een van de meest voor de hand liggende manieren om de vacht van je hond te drogen is met een handdoek.

Dit omdat iedereen deze wel in huis heeft liggen. Handig natuurlijk. Maar toch raden we badjas voor hondenaan een speciale handdoek te kiezen die goed absorbeert.

De handdoeken die wij voor onszelf gebruiken zijn natuurlijk lekker zacht voor onze huid maar absorberen vaak minder goed.

Kies daarom voor een speciale hondendroogdoek of zelfs een hondenbadjas. Deze absorberen namelijk beter dan de handdoeken die wij zelf gebruiken. Ze zijn ook vaak wat dunner.

Wikkel de natte hond gewoon in een handdoek of doe hem een badjas aan en laat hem een ​​tijdje zitten. Bij deze methode wordt veel vocht uit de vacht gehaald, waardoor het drogen sneller verloopt.

Wrijf niet, maar probeer je hond met deze handdoek of badjas droog te deppen. Door te hard wrijven kunnen er klitten in de vacht van je hond ontstaan. Dat wil je natuurlijk niet.

2. De vacht van je hond drogen met een föhn

Een tweede optie is om de vacht van je hond te drogen met een föhn. Dit gaat vaak sneller dan met een handdoek. Toch is het vaak niet altijd even praktisch. Je zou je huisdier er namelijk mee kunnen verwonden. 

Zet daarom als je toch met een föhn wilt drogen hem altijd op de laagste stand en houdt het mondstuk op gepaste afstand van de vacht. Zo voorkom je dat je jouw hond verbrand. Ook is het om die zelfde reden slim de föhn constant te bewegen tijdens het drogen.

Borstel je hond goed tijdens het föhnen zo voorkom je dat er klitten vormen.

Je hond laten wennen aan de föhn

Een föhn maakt een hard geluid. Vaak vind je hond dit ook het geval en wordt hij hier onrustig van. Je kunt hem dus maar beter rustig laten wennen aan het geluid.
Dit kan bijvoorbeeld door de föhn ook af en toe aan te zetten wanneer je hond niet gedroogd hoeft te worden. Houdt hem dan ver van je hond weg en probeer hem dan steeds een stapje dichterbij te houden. Vergeet je hond niet te belonen voor goed gedrag.

Sommige honden zullen een föhn nooit accepteren. Kies dan liever voor een andere methode. Het wassen en drogen van je hond moet voor de hond en jou als baasje zo ontspannen mogelijk zijn. 

3. De vacht van je hond drogen met een waterblazer

De ultieme optie om de vacht van je hond goed en snel te drogen is met een waterblazer.

Een waterblazer zou je eigenlijk kunnen zien als een grote föhn om water snel uit de (dikke) vacht te blazen. Het voordeel ten opzichte van een föhn is dat een waterblazer harder blaast en de luchtstroom ook nog eens compacter is. Zo kun je ook gerichter blazen. waterblazer voor honden

Hierdoor blaas je heel snel het water uit de vacht van je hond. Een waterblazer werkt snel en efficiënt. Daarbij maakt de blazer minder geluid dan een föhn.

De meeste trimsalons gebruiken een waterblazer om de vachten van honden te drogen.

Waterblazers worden door de kracht niet alleen gebruikt voor het droog blazen van de de vacht van je hond. Waterblazers zijn namelijk multifunctioneel. Ze worden namelijk ook gebruikt om bijvoorbeeld vuil uit de vacht te blazen.

Je hond laten wennen aan het geluid van een waterblazer

Het geluid van een waterblazer is dan wel zachter dan een föhn. Ook zorgt een lange slang voor meer afstand tussen het apparaat en de hond. Toch maakt het apparaat geluid. Sommige honden moeten hier aan wennen.
Probeer de waterblazer in stappen te introduceren.

Voor honden met een dikke of lange vacht is een waterblazer een hele goede oplossing.

Extra bijkomstigheid is dat honden met een gevoelige huid baat kunnen hebben wij een waterblazer.

Conclusie: Hoe kan ik de vacht van mijn hond het beste drogen?

Het drogen van een natte vacht is erg belangrijk. Zo voorkom je klitten en dat bacteriën zich kunnen settelen.

Wat voor jou en je hond het beste werkt om zijn vacht te drogen hangt van twee factoren af. Je budget en de vacht van je hond. 

Wil je graag wat minder uitgeven of is de vacht van je hond vrij kort. Dan kun je wellicht het best kiezen voor een handdoek of badjas voor honden.

Wanneer je een wat ruimer budget of een hond met een dikke of langere vacht hebt is een waterblazer zeker een uitkomst. Deze is namelijk erg efficiënt.

 

Stephan Wegman

Stephan Wegman