Blog berichten

De vacht van je hond voorbereiden op een scheerbeurt

Geschreven op 27 februari 2019 / Categorie: Scheren van honden, Hondentips

Het is zo ver. Je hond heeft weer een flinke trimbeurt nodig. Het is natuurlijk fijn als je heel makkelijk door de vacht van je hond kunt scheren. Het scheelt al als je een goede hondentondeuse met een scheerkop die bij de vacht van je hond past hebt. Maar ook een goede vachtvoorbereiding is zeker geen overbodige luxe.

De vacht van je hond goed wassen

De vacht van je hond is gemakkelijker te scheren wanneer je hem op dezelfde dag of een dag van te voren even goed wast. Dit heeft verschillende voordelen. Je verwijdert het schilfers en vuil maar ook kun je eventuele dode haren en klitten makkelijker uitkammen. Een ander voordeel is dat eventueel zand uit de vacht is wat je scheerkop bot zou kunnen maken.

hondenshampoo

Gebruik een speciale hondenshampoo voor de vacht van je hond. Hondenshampoos hebben een andere zuurtegraad dan shampoo voor mensen. Daardoor blijft de huid van je hond beter intact, soepel en droogt hij niet uit. Gebruik dus geen mensen of babyshampoo!

De vacht van je hond drogen

Als je de hond een dag van te voren al wast is het belangrijk (vooral bij langharige honden) de vacht te laten drogen en door te kammen. Gebruik hiervoor een kam en geen borstel. Alleen met een kam kun je zorgen dat je elke klit eruit hebt gekamd.  Door te drogen en kammen voorkom je dat er klitten ontstaan bij het laten opdrogen van de vacht. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een föhn gebruiken maar je kunt ook kiezen voor hond scheren als de vacht nat iseen waterblazer. Let er bij het föhnen goed op dat je niet de heetste stand gebruikt. Blaas ook niet langdurig op dezelfde plek. 

De vacht van je hond scheren als deze nog nat is

Je kunt er ook voor kiezen om je hond te scheren als hij nog nat is. Je kan dan beter door de haren heen komen. Een goede keuze als je hond veel klitten heeft. Wel is het super belangrijk dat je het scheerkopje, nadat je nat hebt geschoren, schoon en heel goed droog maakt. Daarna moet hij, voor je hem opbergt, weer goed in de olie worden gezet om roest te voorkomen. Het nadeel van nat scheren is dat mesjes snel gaan roesten als je dit niet doet. Daarom raden we aan dit alleen te doen bij honden die erg last hebben van klitten.

Als je de klitten niet uit de vacht van je hond kunt wassen en kammen kun je als je wilt scheren het best zo kort mogelijk scheren. Bijvoorbeeld met de nummer 10 scheerkop. Zo kun je onder de klitten door scheren. Als de vacht wanneer je de volgende keer wilt scheren beter onder controle is kun je de vacht weer langer laten. 

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet