Blog berichten

De rammen hebben er weer zin in!

Geschreven op 22 september 2014 / Categorie: Tips, Schapen

Een goede voorbereiding geeft betere resultaten.
Voor de meeste doorgewinterde schapenhouders is het wel bekend dat je de schapen niet moet vetmesten voor het dekseizoen. Indien mogelijk is het verstandig om de ooien in 3 verschillende groepen te verweiden met magere, normale en vette ooien. De vette ooien kunnen het beste schraal geweid worden. Het is verstandig om het magere koppel nog even te ontwormen om het risco op een rode lebmaagworminfectie te voorkomen. De magere ooien kunt u dan op de beste weide laten grazen. Het uiteindelijke doel is om alle ooien een gelijke conditie te geven.

3 of 4 weken voor de dekperiode kunnen de schapen naar de betere weides verplaatst worden om in top conditie te komen. Dit wordt ook wel Flushing genoemd. Een goede conditie verbeterd te eisprong en geeft een positief effect op het aantal lammeren. Eventueel de ooien verwennen met een goede mineralen emmer heeft een positief effect.

Olympische spelen voor rammen
De dekperiode is eigenlijk de enige periode dat de rammen er echt hard voor moeten werken. Breng ze daarom in een goede conditie en voorkom en behandel alle kwalen. Het is dus belangrijk om de rammen van te voren goed te ontwormen (gebruik bij voorkeur geen ivermectine omdat dit nadelige effecten kan hebben op de spermakwaliteit), hoefjes te bekappen en te behandelen. Om de rammen in een goede conditie te brengen kunt u deze het beste ook behandelen met Vitamine E & Selenium, dit kan de spermakwaliteit aanzienlijk verbeteren.

Wisselen van dekblokken
Het is verstandig om de ram te voorzien van een goed passend dektuig. U kunt het beste verschillende dekblokken gebruiken. De normale cyclus is 21 dagen. Afhankelijk van uw stalcapaciteit kunt u ervoor kiezen om de ooien op te delen in groepen door bijvoorbeeld na een aantal gedekte ooien te wisselen van kleur blok.  Zo kunt u exact uitrekenen wanneer de ooien gaan aflammen en deze in groepjes naar binnen halen.

Marloes van der Sar

Marloes van der Sar