Blog berichten

Dieren: gewenst of ongewenst?

Geschreven op 11 januari 2013 / Categorie: Alles over dieren

In Nederland zijn veel verschillende dieren

Ze bestaan in alle soorten en maten en hier in Nederland lopen ook aardig wat verschillende exemplaren rond. Niet alleen in het wild en in de dierentuinen komen ze in overvloed voor, verschillende dieren hebben zich ook in de Nederlandse huishoudens genesteld en vertoeven daar prima. Dat Nederlanders dierenliefhebbers zijn blijkt ook wel uit cijfers van TNS NIPO. Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens (55%) heeft namelijk een dierenvriend. En onderschat ook de landbouwhuisdieren niet (zoals runderen, varkens en kippen), waar er zo'n 450 miljoen van rondlopen!

Katten

Katten zijn veruit het populairst onder onze nuchtere landgenoten, deze zijn namelijk in 47% van de huishoudens te vinden. Op een mooie tweede plaats komt de trouwe viervoeter, de hond, met 36%. Ook knaagdieren worden niet achterwege gelaten waaronder het konijn toch wel het populairst is, deze komt namelijk met 12% op de derde plek van populairste huisdier.

Verzorging huisdieren

Veel huishoudens ervaren de positieve dingen die huisdieren met zich mee brengen. Toch is er één belangrijk aspect aan het hebben van een huisdier waar vooral kinderen in eerste instantie niet aan denken als ze op een hond of een kat vragen: de verzorging. Eten moet gekocht worden, onderdak in veel gevallen (denk aan kooien, manden, aquaria en terraria) en producten zoals borstels, riemen e.d. Voor de uiterlijke verzorging van een hond bestaan er natuurlijk ook trimsalons, maar sommige baasjes gaan liever zelf aan de slag met een hondentondeuse. Producten zijn echter wel gemakkelijk te vinden met dierenwinkels in (bijna) iedere stad en de steeds meer voorkomende webwinkels.

Ongedierte

Positiviteit alom, maar vergeet niet dat er genoeg mensen ook ongemak ervaren van dieren. In de top 5 meest voorkomende allergieën in Nederland worden drie van de vijf veroorzaakt door dieren. De hoogste plaats is voor (#2) huidschilfers. Hele kleine spinnetjes, beter bekend als huisstofmijt, zijn ook een grote veroorzaker (#3) en onderschat ook niet de effecten die insectenbeten (#4) kunnen hebben!

Dieren die je niet tegen wilt komen

Hoe positief huisdieren ervaren worden, zo negatief wordt er tegen insecten aangekeken. Best begrijpelijk als iemand weer eens met een insectenplaag belaagd wordt in de warmere tijden van het jaar. Zo zijn wespen een veel verwenst insect. Ook mieren worden niet op prijs gesteld als ze met honderden een huis binnen wandelen op zoek naar zoetigheid. En geloof het of niet, nummer 10 van de meest voorkomende allergieën kan ook uitgroeien tot een plaag: kakkerlakken (iee!). Er zijn (gelukkig) verschillende manieren om van plagen af te komen en ook te voorkomen. Zo zijn er ongedierteverjagers, kakkerlakdoosjes, muizengif voor een muizenplaag en de alom bekende insectenspray. Mocht je er zelf niet vanaf komen? Dan zijn er ook erg behulpzame mannen (of vrouwen!) van de ongediertebestrijding die graag een handje helpen.

Positief of negatief, er komen veel verschillende dieren voor in de Nederlandse huishoudens. Of je ze daar wilt houden of wilt wegjagen.. die keuze moet je zelf maken.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet