Blog berichten

Heeft uw hond een diergeneesmiddel nodig? | Hondenspullen

Geschreven op 28 mei 2014 / Categorie: Diergezondheid

In een vorige blog heb ik geschreven over diverse problemen bij honden en de daarbij horende oplossingen. In dit artikel vertel ik u welke maatregelen u kunt nemen bij gezichtsaandoeningen bij uw hond.

Last van neus-keel
Bij luchtwegaandoeningen zoals veel slijm, bronchitis, hoesten of benauwdheid kunt u broomhexine voor honden gebruiken.

Ontstoken ogen
De ogen van uw hond kunnen ontstoken raken door bijvoorbeeld een gevecht met een ander dier en daarbij in het oog geraakt zijn. Dit kan een oogbindweefsel- of ooglidontsteking tot gevolg hebben. Een gezond oog is eigenlijk altijd helder van kleur, schoon en vrij van vuil. Bij een ontsteking is dit duidelijk niet het geval.  Behandeling: U kunt een ontstoken oog van de hond schoonmaken met oogreiniger of oogzalf.

Oor ontstoken
Een ander veelvoorkomende aandoening is een oorontsteking. Een oorontsteking bevindt zich in de uitwendige gehoorgang eventueel met de oorschelp erbij. Vooral de hondenrassen met lange en langharige oren zijn gevoelig voor oorsmeer. Door de oplopende temperatuur kan oorsmeer vloeibaar worden, wat onder meer kan zorgen voor een oorontsteking.

Hoe kunt u herkennen dat uw hond een oorontsteking heeft? De hond schud met zijn kop, krabt aan het oor, veel oorsmeer en als u het oor aanraakt piept de hond het uit van de pijn.

Check in elk geval regelmatig even goed het oor van uw hond om een echte ontsteking voor te zijn! Bij een beginnende oorontsteking kunt u een oor reiniger of oordruppels gebruiken om het oor te reinigen en oorsmeer te verwijderen. Bij een vergevorderde oorontsteking altijd uw dierenarts raadplegen.

Gebitsverzorging
Over het item verzorging van het hondengebit kan ik een goed voorbeeld uit mijn privé situatie halen. De al wat oudere hond, Max, van mijn ouders heeft last van een stinkende adem en gelig uitziend gebit. Mijn moeder gebruikt nu af en toe een hondentandenborstel om erger te voorkomen. Als zij eerder met tandenpoetsen (mogelijk bij pups vanaf 10 weken) was begonnen en de juiste hondenspullen in huis had gehaald had het niet zover hoeven komen. Er zijn verschillende gebitsverzorging producten verkrijgbaar die gebitsproblemen kunnen voorkomen. U voorkomt tandsteen door 1 à 2 keer in de week de tanden te poetsen met een hondentandenborstel, tandpasta of honden mondwater.

Voordat u bij de dierenarts langs moet vanwege heftige problemen kunt u erger voorkomen door de juiste hondenspullen in huis te hebben. Macrovet heeft voor u de juiste middelen op voorraad, en op werkdagen voor 12.00 uur besteld de volgende dag al in huis!

Marloes van der Sar

Marloes van der Sar