Blog berichten

Droogzetters; middel tegen uierontsteking bij koeien

Geschreven op 19 juli 2013 / Categorie: Diergezondheid

Schade van uierontsteking

Mastitis oftewel uierontsteking wordt wel gezien als één van de belangrijkste gezondheidsproblemen bij melkkoeien. Er bestaan twee vormen van mastitis bij koeien, de klinische en de sub-klinische mastitis. Klinische mastitis vertoont zichtbare afwijkingen in de melk en heeft een verhoogd celgetal. Bij acute klinische mastitis ziet de melk eruit als water, soms vlokken in de melk, de uier is rood en gezwollen en de koe is meestal ernstig ziek met soms de dood tot gevolg. Subklinische mastitis vertoont geen afwijkingen in de melk, maar heeft wel een verhoogd celgetal. Schade door uierontsteking kan hoog oplopen door melkverlies, medicijngebruik, vervroegde afvoer van koeien, maar ook zijn koeien met uierontsteking moeilijker drachtig te krijgen.

Stalhygiëne

Uierontsteking kan door verschillende ongunstige omstandigheden worden veroorzaakt. Een slecht stalklimaat, met name tocht en een hoge luchtvochtigheid, dient te worden voorkomen door een goede nok- en luchtinlaat. Verwijder op de ligplaatsen dagelijks mest en melkresten. Gebruik een goede laag strooisel, let op met hardhoutstrooisel, in verband met beschadiging van de uier. Maak regelmatig gebruik van vochtabsorberend en ontsmettend strooisel, zoals Mistral.

Laat regelmatig de melkmachine controleren middels een droge en natte meting. Vervang de versleten onderdelen, zoals tepelvoeringen, regelmatig. Werk tijdens het melken zo schoon mogelijk. Maximaal 4 koeien per uierdoek, bij koeien met uierontsteking een schone doek gebruiken en direct verwijderen. Uierdoeken dienen regelmatig gewassen te worden, daarom wordt veel gebruik gemaakt van uierpapier. Zorg voor geschoren uiers en behandel bij voorkeur droog voor.

Dip of spray de spenen na het melken met een goed ontsmettingsmiddel (jodium of chloorhexidine). Chloorhexidine is niet alleen ontsmettend en minder irriterend, maar heeft een bredere werking dan jodium. Voor een goede werking van het dippen of sprayen dienen de koeien na het melken niet direct te gaan liggen. Stimuleer een route langs het voerhek of zet de koeien eventueel een uurtje vast.

Voorkom beschadiging van de spenen. Breng bij schraal weer zo nodig een spenenzalf aan of maak gebruik van een goede dip met huidverzorgers (glycerine, lanoline). Let op met het gebruik van kalk, door de hoge pH zijn de spenen veel gevoeliger voor beschadigingen. Mistral bevat geen kalk en heeft geen schrale werking op de spenen.

Behandeling

Wanneer in een vroegtijdig stadium een uieraandoening wordt behandeld, door bijvoorbeeld het versterken van het natuurlijk afweermechanisme met Mammicurine injectoren, kan mastitis worden voorkomen. Door vroegtijdig de uier in te smeren met trekzalf of uiermint, ontstaat een sterkere bloedcirculatie waardoor schadelijke stoffen, die uierontsteking kunnen veroorzaken, sneller worden afgevoerd. De uier dient na iedere melkbeurt te worden ingesmeerd, voor de levering van melk geldt geen wachttijd. De behandeling dient gedurende 3 à 5 dagen twee tot drie keer per dag worden herhaald. Contact met de ogen of andere slijmvliezen dient te worden vermeden.

Acute uierontsteking dient altijd te worden behandeld in de uier en in het dier. De koe moet worden behandeld met antibiotica en ontstekingremmers tegen de zwelling en de gifstoffen die de koe ziek maken. Behandel na iedere melkbeurt het kwartier met een mastitisinjector, waarbij het kwartier ook nog ingesmeerd kan worden met uiermint of trekzalf ter bevordering van de werking van het antibioticum. Een behandeling tijdens de lactatie moet voldoende lang zijn, gemiddeld 5 dagen! Na een te korte behandeling keren de problemen eerder terug. Na een heftige uierontsteking kan het een kwartier nog lang hard aan blijven voelen, insmeren met uiermint versnelt het helingsproces.

Alle producten tegen uierontsteking en onze andere uierverzorgingsproducten vindt u in de categorie Uierverzorging & Mastitis.

Marloes van der Sar

Marloes van der Sar