Blog berichten

Een hondenvacht uitdunnen

Geschreven op 7 november 2017 / Categorie: Algemeen, Hondentips

Waarom Effileren of uitdunnen?

Er zijn verschillende redenen om een hondenvacht te effileren. Effileren is een duur woord voor het zo natuurlijk mogelijk uitdunnen van de hondenvacht. Er kan om verschillende redenen worden gekozen om de haren van een hond te effileren.

Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Om de overgang van lang naar kort haar natuurlijker te laten verlopen
  • Scherpe en strakke geknipte of geschoren lijnen te vervangen
  • Stukjes die lastig te scheren zijn korter te maken
  • Een gedeelte van de hondenvacht gladder te laten lijken
  • Om een gedeelte van de vacht korter te maken

Effileer schaar

Eén van de manieren om de vacht van je hond uit te dunnen is een effileerschaar. De tanden van de effileerschaar zijn zo gemaakt dat ze alleen de haren afknippen waar de tandjes elkaar raken. Dit geeft een natuurlijk resultaat. Je kan de schaar verschillende keren zijn werk laten doen totdat je het resultaat mooi vind.

Ook is een effileerschaar handig om klitten te verwijderen. Als er een aantal keer in de klit wordt geknipt met de schaar kun je vervolgens de klit er zo uit borstelen. Wanneer je dit met een normale schaar doet knip je alles weg, waardoor je kans hebt op een kale plek.Effileerschaar
Ook kan een uitdunschaar iets anders wat je met een normale schaar vaak niet kan bereiken. Ze kunnen namelijk een echt natuurlijke ‘look’ creëren. Iets wat andere scharen niet kunnen.

Een effileerschaar heeft dus veel voordelen. Maar er moet wel worden opgelet. Je moet wel echt opletten waar je knipt. Wanneer je verkeert knipt kan je je hondje flink pijn doen. Maar laat je hier zeker niet door afschrikken.

De vacht van je hond uitdunnen

Het verschil tussen het haar van mensen en honden is onder andere dat bij honden hun hele lichaam bedekt is met haar. Het is dus ook begrijpelijk dat het ook een stuk langer duurt om de vacht van een hond uit te dunnen dan het haar op je hoofd. Het duurt dus ook wat langer. Daarom wordt aangeraden om bij je hond alleen de noodzakelijke plekken en de ‘finishing touch’ met een uitdunschaar te knippen. De grote stukken kun je het best doen met een tondeuse of scheermachine.

Uitdunkam

Een uitdunkam is ook zeker een optie. Doe je hond voordat je hem gaat kammen eerst even in bad. Dit zorgt dat je de haren er gemakkelijker uit kamt. Een uitdunkam is ideaal voor gebruik bij honden die verharen. De uitdunkam verwijderd de haren op een makkelijke manier. Hierdoor heb je na het kammen minder overlast van haren in huis.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet