Blog berichten

Effileerschaar voor honden

Geschreven op 5 mei 2021 / Categorie: Scheren van honden, Hondentips

Een Effileerschaar kan voor zowel mensen als honden haar gebruikt worden. Zo'n schaar wordt vaak ook wel een uitdunschaar genoemd.
Sommige van deze scharen worden daadwerkelijk gebruikt om een vacht uit te uitdunnen. Anderen zorgen voor een mooi verloop van het haar.

Wat is een effileerschaar?

Effileerscharen zijn er in diverse soorten. Zo zijn er scharen met aan beide knipbladen tandjes welke je gebruikt om haar uit te dunnen. Deze bladen zien eruit als een kam, maar zijn voorzien van mesjes en knippen hierdoor slechts een fractie van het haar. Ze laten het meeste van de vacht staan. De vacht van je hond krijgt hierdoor een dunnere textuur.

Ook zijn er effileerscharen die aan een kant een blad met tandjes hebben en aan de andere kan een normaal snijblad zoals we dat kennen van een normale schaar. Deze worden gebruikt om een mooie overloop te creëren tussen langere en kortere haren.

Verschil enkelzijdige- en dubbelzijdige effileerschaar?

Zoals in de eerste alinea aangegeven zijn er dus verschillende soorten scharen om je hond te effileren. Maar wat is nu precies het verschil?

Enkelzijdige Effileerschaarenkelzijdige effileerschaar voor honden

De enkelzijdige schaar beschikt over een ‘vlakke’ zijde zoals we die kennen van een normale schaar. Het andere blad van deze schaar beschikt over tandjes. Doordat de schaar beschikt over een blad met tandjes neemt hij niet al het haar mee. Ongeveer 30% wordt weggeknipt met de effileerschaar.
Hierdoor krijgt de vacht een natuurlijk uiterlijk. Je ziet dan vaak niet dat een hond geknipt is. Je ziet dus geen plekken of lijntjes. Die je bij een normale trimschaar wel zou zien.
De enkelzijdige effileerschaar wordt dan ook vaak gebruikt om overgangen van lengtes in de vacht van je hond mooi over te laten lopen.

 

Dubbelzijdige effileerschaardubbelzijdige effileerschaar

De dubbele effileerschaar heeft tandjes op beide bladen van de schaar. Deze schaar wordt ook wel de uitdunschaar genoemd. Waar je met de enkele effileerschaar nog wel de contouren van je hond kunt knippen, is de dubbele effileerschaar daar niet geschikt voor.
De uitdunschaar knipt ongeveer 15% van de haren weg. Het haar wordt er dus niet korter van. Maar wel dunner.

Een dubbele effileerschaar gebruik je wanneer je het haar wilt uitdunnen. Je maakt het haar van je hond dan soepeler en minder dik en stug.
Je kunt ervoor kiezen deze uitdunschaar te gebruiken voor je hond wanneer je bij het kammen ondervind dat de vacht te dik is. Pak dan deze schaar en knip twee keer op die plek. Kam daarna de haren er uit en kijk met diezelfde kam of het niet nog steeds te dik is. Probeer wanneer je hond een dubbele vacht heeft niet in de ondervacht te knippen. Anders ontstaan er krullen.

De schaar met twee gekartelde bladen is het meest geschikt voor dikke vachten. Dunne vachten hoef je dan ook meestal niet uit te dunnen.

Hoe kun je een effileerschaar het best gebruiken?

Als je wilt gaan knippen gebruik dan je duim en ringvinger door de gaten. Zo kun je de schaar laten rusten op je wijsvinger zodat je meer controle hebt over de schaar en dus netter kunt knippen.
Je hoeft alleen maar je duim op te tillen om te kunnen knippen. Een korte beweging is goed genoeg om door de vacht van je hond te komen.

Wat is het verschil in prijs van de effileerscharen?

Voor eigen gebruik kun je het best de scharen van Tools-2-Groom kiezen. Zolang je het niet als beroep doet en geen shows doet met je hond is zijn deze scharen meer dan afdoende.

Wil je het wat professioneler aanpakken? Onthoud dan wanneer een effileerschaar meer tandjes aan een blad heeft, knip je fijner en wordt het dus ook iets netter.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet