Blog berichten

Eikelvergiftiging bij herkauwers en paarden

Geschreven op 16 augustus 2018 / Categorie: Diergezondheid, Schapen

Door de harde windvlagen en stevige regenbuien van vorige week zijn er veel onrijpe eikels gevallen. Jong eikenblad en onrijpe eikels bevat de chemische stof tannine. Rijpe eikels bevatten deze stof ook, maar in veel mindere mate. Deze looistof is zeer giftig.

Waarom is Tannine schadelijk?

Tannine wordt in het lichaam van paarden en koeien omgezet in giftige stoffen. Deze stoffen veroorzaken schade aan de binnenkant van de bloedvaten. Ook de nieren en darmen van de beesten worden aangetast door Tannine.
Ook kunnen scherpe deeltjes van de harde eikels beschadigingen aanbrengen aan het maag-darmstelsel van de dieren.

Hoe weet ik of mijn dieren een eikelvergiftiging hebben?

De eerste verschijnselen zijn vaak:

  • afzonderen van het koppel
  • traagheid
  • verminderde eetlust.

Daarna krijgen deze dieren koliek (buikpijn), diarree (met bloed), een snelle ademhaling, onder-temperatuur en bloederige neusuitvloeiing. Door nierschade kunnen de dieren uiteindelijk overlijden.

Wat moet ik doen als ik een eikelvergiftiging vermoed?

Het is wanneer je vergiftiging vermoed verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Het is namelijk belangrijk dat de nierfunctie getest wordt om de mate van vergiftiging vast te stellen. Tevens kan een behandeling ingezet worden met Charbon fluid ® (verkrijgbaar bij uw dierenarts).

De actieve kool in Charbon fluid® kan Tannine in het maagdarmstelsel binden. Hierdoor wordt de opname van de giftige stof belemmerd. Het is een vloeibare stof, die eenvoudig oraal toe te dienen is met behulp van een drenchpomp of met een spuit.

Bij maagdarmstoornissen, zoals bloederige diarree en gebrek aan eetlust, is het geven van een penspoeder aan te raden (Progress C3®).  

Voorkomen beter dan genezen

Gebruik afrastering, zodat dieren niet bij de eikels of jong eikenblad kunnen komen. Dieren die op een schrale weide staan, zullen ook sneller aan de eikels beginnen. Door actief bij te voeren is de verleiding om aan bijvoorbeeld eikels te beginnen minder groot.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet