Blog berichten

Fruitvliegjes bestrijden

Geschreven op 19 juni 2018 / Categorie: Tips, Info over ongediertebestrijding, Algemeen

Huisdieren zijn vaak leuk. Maar bijvoorbeeld in het geval van fruitvliegjes is dit natuurlijk niet zo. De naam zegt het al, fruitvliegjes zijn dol op fruit. Ze komen dan ook meestal via deze gezonde voedselbron het huis binnen. Soms bevat fruit namelijk al de larven van de vliegen.

Waar komen de fruitvliegjes op af?

Je kunt fruitvliegjes dus in huis nemen met het fruit dat je bij de groenteboer of supermarkt hebt gekocht, maar de beestjes kunnen ook door kleine kiertjes in je huis binnen komen. De beestjes voelen zich aangetrokken tot:

  • Vers fruit uit de moestuinhet bestrijden van fruitvliegjes
  • Fruit in de fruitschaal
  • Overrijp fruit
  • Lege bierflesjes
  • Gistende materialen
  • Azijn
  • GFT of vuilnisbak die niet goed afsluit

Fruitvliegen planten zich erg snel voort. Vanaf het eitje tot dat de vlieg volwassen is duurt maar 8 tot 11 dagen. Een vrouwtjesvlieg legt tijdens haar leven honderden eitjes. De eitjes van de fruitvlieg worden altijd afgezet in de buurt van een voedselbron. Zodat de larven zich direct van kunnen voeden.
Doordat de fruitvliegjes erg klein zijn eten ze niet zo veel. Van een klein stukje onopgemerkt fruit kunnen fruitvliegjes een tijdje overleven.

Het voorkomen van fruitvliegen

Ook voor fruitvliegen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Met de bovengenoemde feiten is dit echter gemakkelijk:

Zorg dat je de voedselbron voor de fruitvliegen wegneemt

Met andere woorden ruim lege flesjes bier en frisdrank op en gooi overrijp fruit weg. Maak andere plekken waar de fruitvliegjes goed kunnen gedijen goed schoon. Hierbij kun je ook denken aan de vuilnisbak, vaatwasser of fruitschaal.
Vervang vuile sponsjes en doekjes in de keuken elke dag. Zorg ervoor dat er geen vuile vaat te vinden is. Leg vers fruit zoveel mogelijk in de koelkast of een afgesloten bak. Gooi oud geworden fruit op tijd weg of eet het op tijd op. Hou daarom de ramen dicht waar de meeste eventuele voedselbronnen zijn.

Fruitvliegjes bestrijden      

De kans is echter groot dat je op deze pagina bent terecht gekomen omdat je al last hebt van fruitvliegjes. Je wilt de fruitvliegjes bestrijden. Houd dan in ieder geval de tips voor het voorkomen van fruitvliegen aan. Maar doe dit in combinatie met een fruitvliegjesval. Dit zijn valletjes met een lokstof welke de vliegjes aan trekt. Onze Natural Catch fruitvliegjes val kan bijvoorbeeld wel 1500 vliegjes vangen.

 

Stephan Wegman

Stephan Wegman