Blog berichten

Geef je paard een nieuwe coupe

Geschreven op 24 oktober 2012 / Categorie: Scheren van paarden

Het najaar is weer in aantocht en alle paardeneigenaren weten wat dit betekent: hun paard krijgt weer een dikke vacht. Dit als acclimatisering op de koudere tijden die de winter met zich mee brengt. Deze wintervacht kan nog tot midden december veranderen doordat het paard zich aanpast op de heersende temperaturen. In de vacht zitten fijne haren om te isoleren, stugge haren om de isolatieharen overeind te houden en haren om tegen de regen te weren. Dit in combinatie met de vetlaag die het paard opbouwt, bieden uitstekende bescherming tegen het koude winterweer.

Toch kiezen aardig wat paardeneigenaren ervoor om hun paard(en) te scheren in de herfst. Waarom? De voornaamste reden is vanwege de training. Paarden krijgen het met hun wintervacht sneller warm en zijn daarom minder fit. Deze vacht zorgt er ook voor dat paarden sneller gaan zweten en door de vele haren doen ze er ook langer over om droog te worden. Andere redenen zijn ook wel om huidaandoeningen te behandelen zoals rainrot of luis.

Hoe pak je het dan aan? Het makkelijkste is om een scheermachine voor paarden te gebruiken als je gaat scheren. Een paardenvacht is namelijk veel stugger dan menselijke haren en een scheermachine/tondeuse die niet geschikt is voor deze dikte zal vaak vastlopen. Niet fijn voor jou maar ook niet voor je paard. Scheer in lange banen en altijd tegen de haargroeirichting in. Zorg er voor dat de banen elkaar overlappen zodat je geen oneffenheden in de vacht krijgt. Dan moet je ook beslissen welke coupe je je paard wilt geven.

  • Kaal Het gehele paard kaal geschoren

Velen scheren het paard helemaal kaal omdat ze dit het mooiste vinden. Vaak laten ze dan wel een dekje haar op de rug staan omdat paarden met een gevoelige huid schuurplekken zouden kunnen krijgen van het zadel.

 

  • Jachtmodel 

Voor dit model scheer je je paard helemaal kaal, behalve de benen en een plekje op de rug.

 

 

 

  •   Dekenmodel 

De naam verraadt het eigenlijk al, het haar op de rug van je paard laat je staan in de vorm van een uitrijdeken. De benen worden in dit model ook vaak ongeschoren gelaten.

 

 

  • Streepmodel 

In dit model kan je veel variatie inbrengen. Je kan een streep scheren die zo dik is dat het in de buurt komt van het dekenmodel, of juist een hele dunne streep scheren die voornamelijk de luchtpijp van het paard beslaat.

 

  • Ander streepmodel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  • Figuurtjes

Als laatste zie je ook steeds meer figuren verschijnen op één of twee billen van de paarden. Mocht je dit willen doen, is het het makkelijkste om een sjabloon te gebruiken. Knip deze van karton uit en teken het op de bil van je paard af met een krijtje. Op deze manier weet je zeker dat het figuur goed uitkomt. Zoals je op de afbeelding goed kunt zien is er veel mogelijk met figuren op je paard. Het vergt wel wat oefening en een rustig paard.

Om je paard toch goed te blijven beschermen tegen de invloeden van het weer, kun je ter vervanging van de wintervacht één of meerdere dekens op je paard leggen. Zo voorkom je dat je paard het koud krijgt en kunnen jullie allebei van de frisse vacht genieten.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet