Blog berichten

Heeft u een rat of muis in huis? Leer hier het verschil

Geschreven op 28 oktober 2015 / Categorie: Info over ongediertebestrijding

Met deze simpele tips weet je precies wat voor ongedierte je in huis hebt.

Naast dat wij allerlei dierbenodigdheden verkopen zijn we ook gespecialiseerd in ongediertebestrijding.

Niet iedere muis is hetzelfde

Soms krijgen we te horen dat een muis maar niet gevangen kan worden of dat hij niet van het lokaas eet. Vaak wordt dan direct de schuld bij het product neergelegd. Maar echter is dit niet reëel, vaak wordt het verkeerde middel ingezet voor het soort muizen waar men last van heeft.rat of muis bestrijden

Huismuis

De huismuis vindt men voornamelijk in huizen. De huismuis laat een spoor van harde keuteltjes achter zo groot als hagelslag 3 tot 8mm lang 1-3mm dik. De huismuis kun je het beste lokken met pindakaas, noten of zaden. Huismuizen kun je ook prima bestrijden met muizengif.

Spitsmuis

Een spitsmuis is eigenlijk helemaal geen muis maar een insecteneter en is daarom veel moeilijker te vangen dan een huismuis. De keutels van een spitsmuis zijn ongeveer 4 tot 8mm lang en 3 tot 4mm dik en onregelmatig van vorm. Meestal meerdere keutels bij elkaar die redelijk vastgeplakt zitten. De kleur van de keutels is grijs bruin. Wanneer je een keutel tussen je vingers fijn knijpt valt deze als zand uit mekaar en zie je allemaal glinsteringen van insecten er in terug. Omdat een spitsmuis een insecteneter is kun je deze het beste lokken met een stukje spek of een regenworm. Spitsmuizen voelen zich niet aangetrokken tot muizenvergif.

Bruine en zwarte ratten

Zwarte en bruine ratten verschillen nogal van elkaar. Zwarte ratten leven voornamelijk in gebouwen. Het zijn uitstekende klimmers je zult ze dus ook op hoger gelegen plaatsen binnen gebouwen kunnen tegen komen. Bruine ratten leven voornamelijk gelijkvloers en buiten bij slootkanten. Beide kunnen enorme schade en stank veroorzaken en brengen enorm veel ziektes met zich mee. Het is dus van belang om ze uit je leefomgeving te weren en te bestrijden. Heb je buiten last van ratten dan zul je deze moeten vangen met een val omdat het niet is toegestaan ratten met gif te voeren. Binnen kun je het beste vallen of rattenvergif gebruiken. Gebruik altijd een rattenvoerdoos, dit geeft een beschutte omgeving voor de rat en is veilig voor kind en dier. Ratten kun je het beste lokken met noten, zaden, pindakaas of een lekker stukje spek.

Zwarte rat

Lange dunne staart, langer dan het lichaam (17-25cm). Slank uiterlijk, spitse snuit, oren bijna niet zichtbaar, blauwgrijs tot zwart, lengte 14-23cm. Uitwerpselen donkergekleurd, krom, spoelvormig met spitse uiteinden; c.a. 1cm lang 2 à 3 mm dik.

Bruine rat

Rug meestal grijsbruin, buik is lichter, stevige bouw vrij stompe snuit, oren goed zichtbaar, dikke vrijwel kale staar korter dan het lichaam (17-23cm), Lichaamslengte 22-30cm. Uitwerpselen; bruin/rijs, stomp, ca. 2cm lang en 5mm dik.

 

 

Marloes van der Sar

Marloes van der Sar