Blog berichten

Help ik heb last van mieren! In 4 stappen mieren (voorgoed) bestrijden

Geschreven op 22 april 2021 / Categorie: Info over ongediertebestrijding

Mieren, iedereen heeft ze wel eens op bezoek gehad. In jouw huis of in de tuin. Je kunt er veel last van ondervinden, mieren zijn namelijk nooit alleen. Ze mogen dan wel alle kleine kruimeltjes opruimen die je in je keuken hebt laten liggen, het blijft een onhygiënisch gezicht om ’s morgens in de keuken een spoor van mieren aan te treffen. Hoe je er (voorgoed) vanaf komt vertellen wij in dit blog.

Wat is het nut van de mier?

Een mier is een heel interessant en nuttig insectensoort. Nederland telt +/- 50 soorten mieren, slechts een klein deel van de 6.000 mieren die er op de wereld leven. In en rondom jouw huis tref je meestal de (onschuldige) bruine wegmieren aan. Alle verschillende soorten mieren hebben een aantal dingen gemeen:

 • Ze leven in groepen (kolonie)
 • Het lichaam is in drieën gedeeld
 • Met de voelsprieten ruiken en voelen ze
 • Ze kunnen gapen.

Mieren hebben een duidelijke taakverdeling. Zo heb je een koningin, werksters, jonge mannetjes en jonge koninginnen (dit zijn vrouwtjes die ook eieren kunnen leggen). De werksters verdelen zich in: verkenners, voedselverzamelaars, onderhouders van het nest, verzorgers van de eitjes en soldaten. De vijanden van de mier zijn bijvoorbeeld de mierenleeuwen, miereneters en mieren uit een ander nest. Wij begrijpen dat je deze dieren liever niet in huis haalt om je mierenplaag te bestrijden. Wat je wel kunt doen? Dat lees je hieronder.

Waarom komen de mieren in mijn huis?

Zodra het mooie weer zich aandient, trekt ook de mier erop uit. Ze zijn druk met het bouwen en uitbreiden van hun nest. Mieren voeden zichzelf en de larven met honingdauw (enorm zoete poep van bladluizen). Het zijn namelijk echte snoepkonten en ze zijn altijd op zoek naar meer zoetigheid. Zo ook in jouw huis. Hebben ze iets gevonden? Dan roepen ze meteen hun vrienden erbij en in een optocht trekken ze door je huis.

Hoe bestrijd ik mieren in huis?

 1. Kijk waar de mieren binnen komen
 2. Verwijder mierensporen
  Mieren (de verkenners) maken met de achterkant van hun lichaam een geurspoor. Alle mieren uit hetzelfde nest, hebben dezelfde geur en zullen het spoor volgen. Als je 1 mier uitschakelt, zijn de geursporen nog niet uit jouw huis verdwenen. Die geursporen zal je moeten verwijderen om te voorkomen dat de rest van de kolonie niet volgt. Je kunt dit doen door grondig te dweilen en op de plekken waar je de mieren hebt gezien, kun je water met azijn spuiten.
 3. Mieren bestrijden
  1. Huis-tuin-keuken oplossingen
   Mieren houden van zoete geuren, maar hebben een hekel aan sommige geuren. Dit gegeven kun je gebruiken om te voorkomen dat mieren in jouw huis komen. Je kunt 1 van de onderstaande dingen inzetten op de plek waar je de mieren naar binnen hebt zien komen:

   • Kaneelstokjes
   • Euromunt of koperdraad (ze zullen nooit over koper gaan)
   • Talkpoeder of krijt
   • Gepureerde knoflook met water
   • Afwasmiddel met citroen (pas op met huisdieren of kleine kinderen)
   • Kruidnagel, kaneel of nootmuskaat
   • Koffiedik
   • Azijn sprayen
   • Kokend water
   • Chloor (niet geschikt met huisdieren of kleine kinderen).
  2. Bestrijdingsmiddelen
   Wil je liever direct actie? Of is de plaag te groot voor de huis-tuin-keuken oplossingen? Dan kun je een bestrijdingsmiddel inzetten bijvoorbeeld:

    • Mierenlokdoos zoals de ‘Mierenlokdoos Compo Mirazyl’. Met deze mierenlokdoos kun je zowel mieren bestrijden in huis als buitenshuis. De mieren worden naar de lokdoos gelokt en kunnen via 1 van de 4 openingen naar binnen en nemen de lokstof mee naar het nest.
    • Mierenpoeder zoals de ‘Compo Mirazyl Gran’. De mierenpoeder heeft een contactwerking waardoor mieren, wanneer zij ermee in aanraking komen, snel doodgaan. Ook nemen mieren het middel mee naar de kolonie, waardoor het gehele mierennest uitsterft.
    • Mierenkorrels
  3. Ongediertebestrijding
   Heb je van alles geprobeerd, maar niks lijkt te helpen en wordt de plaag alleen maar erger? Dan kun je het beste een ongediertebestrijder bij jou in de buurt bellen.
 4. Voorkomen is beter dan genezen
  Mocht je eenmaal van de mieren verlost zijn, dan wil je dat ook graag zo houden! Daarom geven wij enkele tips om te zorgen dat de mieren hun weg niet terugvinden:

  1. Zorg ervoor dat jouw huis vrij van vocht is en blijft
  2. Maak eens in de zoveel tijd een rondje met de kitspuit om alle gaten en kieren dicht te kitten
  3. Houdt jouw huis schoon en vrij van etensresten en afval
  4. Was vieze vaat direct af of zet het in de afwasmachine (duw de deur van de afwasmachine altijd dicht)
  5. Laat dingen als zoet beleg (honing / jam) niet op het aanrecht staan
  6. Maak regelmatig jouw tuintafel en -stoelen schoon
  7. Maak eens in de zoveel tijd de container schoon. Hier blijft vaak oud hout of bladeren in zitten. Dit vinden mieren heerlijk!

Hoe bestrijd ik mieren in de tuin?

Nesten van mieren zitten over het algemeen altijd buiten. Ze zitten eigenlijk overal,
bijvoorbeeld in of onder de bomen, onder de tegels van uw terras of in het gras. In de tuin kunnen de mieren niet veel kwaad, maar doordat mieren enorme gangenstelsels maken in hun nesten, kan dit een instabiel terras als gevolg hebben. Daarnaast slepen mieren andere dieren naar hun nest, zoals bladluizen. Dit kunnen redenen zijn om mieren uit de buurt te houden.

Wat kun je zelf doen?

 • Zorg ervoor dat jouw containers altijd goed afgesloten zijn
 • Heb je lekker buiten gegeten? Ruim dan meteen de vaat op en veeg geen kruimels op de grond
 • Verwijder rottende bladeren, bloemen en takken uit jouw tuin
 • Gebruik indien nodig bestrijdingsmiddelen zoals bijvoorbeeld mierenpoeder.

Heb je meer vragen over het bestrijden van mieren? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice, bij Macrovet willen we je altijd helpen met onze ervaringen en tips.

 

Marloes van der Sar

Marloes van der Sar