Blog berichten

Hoe herken je huismuizen?

Geschreven op 31 augustus 2017 / Categorie: Algemeen

De huismuis is een slanke muis. Op zijn rug heeft hij een lichtbruine tot donkergrijze kleur. De kleur op de buik van dit kleine ongedierte is vaak lichter dan op zijn rug. De vacht is vet en glanzend.

Huismuizen hebben een slanke bouw, een spitse kop en hebben grote oren. Een leuk feitje is dat deze muizen korte poten hebben met, daar komt hij, aan de achtervoet vijf tenen en aan de voorvoet vier. 

De voortanden van een huismuis blijven zijn hele leven lang doorgroeien. Door te knagen worden deze tanden kort gehouden. De staart is ongeveer zo lang als het lichaam. De diertjes hebben een scherp gehoor, waardoor ze heel alert zijn.

De huismuis is vooral in de nacht actief. Als het begint te schemeren is hij op zijn actiefst. Het gezichtsvermogen van zo'n muis is slecht ontwikkeld.

De muis verplaatst zich in het donker door te tasten met zijn snorharen. Om de weg te kunnen vinden urineert de muis met regelmaat. Vooral als het gebied nog onbekend is. Zo kan hij samen met zijn tast de weg vinden.

Huismuizen zijn enorm vindingrijk, kieskeurig en laten zich niet makkelijk vangen. Bijvoorbeeld (chips)resten in een hoogpolig tapijt kunnen ervoor zorgen dat aangeboden lokaas genegeerd wordt.

Eten

Huismuizen zijn echte alleseters. Ze hebben een voorkeur voor granen, zaden, noten, wortelen, insecten, larven en wormen. Vet- en eiwitrijk voedsel zijn hun lievelings. Voedsel met veel koolhydraten zoals fruit en groene planten heeft geen voorkeur.
Huismuizen eten ook door mensen gemaakt voedsel zoals vlees en kaas. Bij gebrek aan beter eten ze zelfs ook zeep, kaarsen, lijm en kranten. Per dag eet een huismuis zo'n 3,5 gram. Huismuizen kunnen overleven zonder water te drinken. Zolang het voedsel maar voor een percentage uit water bestaat.

Levende muizen trekken in de herfst vaak naar menselijke bewoning toe.

Een paar muizen kunnen makkelijk een plaag worden, doordat ze zich zo snel voortplanten.

Afmetingen van een volwassen huismuis:

 • lengte kop-romp: 7 tot 10 cm
 • lengte staart: 7 tot 10 cm
 • lichaamsgewicht: 14 tot 32 gram

Hoe weet je dat er een Huismuis in huis is?

hoe herken je een huismuizen? een huismuis herkennen

Je kunt huismuizen in huis herkennen aan bijvoorbeeld muizenkeutels of aangevreten voedselverpakkingen. Ook kunnen muizenkeutels de aanwezigheid van deze diertjes verraden. De keutels zijn ongeveer een halve centimeter  zijn te herkennen aan de langwerpige, spitse vorm en de donkere kleur. Je zou de keutels kunnen vergelijken met hagelslag.

Huismuizen hebben per familie een eigen territorium. De grootte van hun leefgebied en hoeveel muizen er per m² leven hangt af van het voedselaanbod.
Mannelijke muizen gebruiken hun urine om hun territorium af te bakenen. De urine van mannetjes ruikt dan ook veel sterker dan die van de vrouwtjes.

 • Ontlasting

Ontlasting van de huismuis kan in een grote hoeveelheid worden gevonden. De keutels zijn cilindervormig. Ze worden wel eens vergeleken met hagelslag Ze zijn ongeveer een halve centimeter lang en 2 mm in doorsnee. Vers zijn ze bruin tot groen. Oudere ontlasting is meestal zwart.

 • Knabbelen

Knabbelsporen van een huismuis zou je overal kunnen vinden. Of het nu eetbaar is of niet. Zo wordt en door de beestjes aan bedrading, plastic- of kartonnen verpakkingen, isolatiemateriaal geknabbeld. Doordat de voortanden van de huismuizen hun hele leven groeien moet het beestje blijven knagen om deze tanden kort te houden.

 • Voetsporen

Sporen van muizen zijn over het algemeen lastig te zien. Dit doordat ze kleine pootjes, wat zorgt voor een onduidelijk afdruk.

Huismuizen vinden:

Huismuizen zijn makkelijk aan de hand van hun ontlasting of knabbelsporen te vinden. De beestjes zijn niet erg schuw en kunnen goed geobserveerd worden. 

Huismuizen bestrijden

Er zijn verschillende manieren om muizenoverlast zelf aan te pakken. Als u muizen alleen wilt wegjagen uit huis en niet doden dan maakt u gebruik van een levende muizenval of een muizenverjager. Voor muizen vangen zijn een muizenval of muizengif, al dan niet gecombineerd in gebruik, zeer effectieve manieren om muizenoverlast tegen te gaan. Tegenwoordig bestaan er ook elektronische muizenvallen, waarbij de muis met een elektronische schok binnen enkele seconden niet meer leeft.

Tips om een huismuis te vangen

Een muis in huis is niet zo fijn. Zo kunnen huismuizen bijvoorbeeld ziektekiemen verspreiden, kunnen ze voedsel aantasten of voor kortsluiting zorgen omdat ze aan bedrading knagen. Geen fijne consequenties. Daarom geven wij u graag een paar tips om deze huismuizen te vangen.

 • Je kunt een muizenval het best langs een muur plaatsen. Huismuizen lopen van nature langs de muur. Muizen lopen vrijwel nooit door het midden van een ruimte. 
 • Plaats altijd meerdere voerplekken. Eén per 10 vierkante meter. Ongeveer 30 tot 50 gram per voerplaats.
 • Gebruik altijd van boven afsluitbare voerbakjes / lokdoosjes.
 • Probeer elke 1 á 2 dagen de lokdozen te controleren en verver waar nodig het lokaas
 • Het lokaas moet zo vers mogelijk zijn.
 • Ga door tot er niet meer van het lokaas of gif wordt gegeten.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet