Blog berichten

Hoe jij de boer een handje kunt helpen…….

Geschreven op 26 augustus 2015 / Categorie: Algemeen, Tips, Schapen

In deze blog ga ik vertellen dat ook jij een dier van zijn dood kunt redden. Alles wat je nodig hebt is goede moed, een beetje kracht en niet bang zijn voor vieze schoenen.

Jij hebt het misschien wel eens meegemaakt of gehoord van iemand; je bent aan het fietsen of wandelen in een buiten- of natuurgebied en ziet in een weiland een schaap op zijn rug liggen. Zo was ik vorige week met een vriendin aan het fietsen en zagen wij dus een schaap op zijn rug in een weiland van een boer liggen. Wij komen allebei uit een boerengezin en wisten wat te doen. Maar hoe zit het ook alweer met een schaap die op zijn rug ligt?

Een verwenteld schaap

Een schaap wat op zijn of haar rug ligt en niet meer overeind kan komen is in nood. Het schaap ligt dan verwenteld, Dit noem je een verwenteld schaap. Het dier kan vroeg of laat dood gaan. Directe hulp is dan ook noodzakelijk.

Het omrollen gebeurt meestal bij rassen die tonnetje rond zijn zoals het schapenras de Texelaar, maar ook bij schapen die zwaar zijn omdat ze drachtig zijn met daarbij een dikke vacht.

Waarom gaat een schaap dood als het op zijn rug ligt?

Als een schaap op zijn rug ligt dan zakt zijn pens naar beneden, het schaap kan niet boeren om zijn gassen kwijt te raken dat bij het verteren van gras ontstaat. Een maag vol met gas drukt dan op de longen en daardoor stikt het schaap.

Waarom gaat een schaap op zijn rug liggen?

Een schaap zal niet uit vrije wil op zijn/haar rug liggen. Als ze liggen kunnen ze om hun rug terecht komen vanwege een greppel, een kuil in het weiland. Ook kan het komen door jeuk, het schaap gaat op zijn rug liggen om van de jeuk af te komen.

Hoe lang blijft een schaap nog leven als hij op zijn rug terecht is gekomen?

Dat kan al binnen een uur zijn, soms pas na 24 uur. Een schaap die nog wild om zich heen trapt met zijn poten is vaak net omgerold, ligt het schaap stil in de wei dan kan deze er al een tijd langer liggen.

Weetje: Aan de hoeveelheid drollen bij de kont van een verwenteld schaap is vaak in te schatten hoelang het dier er al ligt. Een schaap poept namelijk meestal gewoon door als het op de rug ligt. Echter plassen lukt meestal niet. Een schaap dat direct plast als het op de kont gezet wordt heeft vaak een lange tijd op de rug gelegen.

Wat te doen bij een verwenteld schaap?

Een schaap dat nog levenskracht in zich heeft zal zelf ook willen opstaan en die hoef je alleen te helpen. Dit was ook het geval bij het fietsuitje met mijn vriendin. Mijn vriendin liep naar de wei en de schaap wist zichzelf gelukkig alweer om te draaien. Probeer zelf het schaap overeind te zetten. Zorg ervoor dat het schaap je niet kan schoppen; pak het dier aan de zijkant in de vacht en rol het om.

Als je niet zelf het schaap kunt redden (te diepe sloot om overeen te komen bijvoorbeeld) waarschuw dan de dichtstbijzijnde boer.

Marloes van der Sar

Marloes van der Sar