Blog berichten

Hoe trim ik mijn hond zelf?

Geschreven op 9 december 2012 / Categorie: Scheren van honden

Trimsalons zijn in het leven geroepen om het drukke hondeneigenaren een handje te helpen in de verzorging van hun hond. Veel baasjes maken hier dankbaar gebruik van en de populariteit van trimsalons is te zien in het ruime aantal wat er in Nederlands is: maar liefst 900 salons in 2009 (Bron: Hasdenbosch)! Ondanks dat de populariteit van trimsalons groot is, wagen steeds meer hondeneigenaren zich zelf aan de hondentondeuse.

Niets mis mee natuurlijk en het kan ook de band tussen hond en baasje versterken, maar dan moet je wel weten wat je doet. Veel hondeneigenaren weten niet hoe ze moeten beginnen met trimmen. In principe kan je overal op het lichaam beginnen, maar voor jezelf een vaste volgorde aanhouden is wel handiger. Om jullie baasjes op weg te helpen die voor het eerst aan een trimbeurt van de vacht beginnen, geven wij graag een algemene volgorde die je aan kunt houden.

1. Begin bij de kop en ga richting de nek en schouders. Ga verder onder de oren en glijd met de tondeuse naar de kin en hals. 

2. Ga verder met de voorpoten. Pak de voorpoot van je hond zachtaardig maar ook vastberaden vast en houd hem gestrekt. Wees voorzichtig met de dunnere delen van de huid omdat je gemakkelijk wondjes kunt veroorzaken. Via de voorpoot kom je ook bij de oksels/schouders terecht, waar een hond snel geneigd is om te klitten. Vind je het te lastig om daar met een tondeuse te gaan, kun je er ook voor kiezen dat gedeelte met een schaar te doen. Ga met de tondeuse van boven naar beneden en ook over de poot, maar denk ook aan de hubertusklauw (indien jouw hond die heeft). 

3. Ga door naar de rug en de zijkanten van je hond. Hou de tondeuse soepeltjes in je hand en zorg dat de kam altijd parallel met de hond loopt. Een hondenhuid is dunner dan die van de mens en is dus makkelijker te verwonden met een tondeuse. Denk er ook aan dat je met de richting van de vacht mee moet scheren, anders valt hij erg kort uit. Om de borst goed te kunnen trimmen, kan je de voorpoot ook in de natuurlijke positie naar binnen buigen zodat je er beter bij kunt.

4. Dan nu, de achterpoten. De buitenkant is relatief gemakkelijk te trimmen maar voor de binnenkant zul je de achterpoten moeten verplaatsen. Je kan jezelf natuurlijk verplaatsen zodat je achter de hond komt te staan en dan de achterpoot optillen, maar net als met de voorpoten wees zachtaardig en vermijd onaangename posities voor je hond.

5. Nu kan je de messen op je tondeuse vervangend door een kam die dichter op de huid scheert, om daarmee rond het anale gebied te trimmen en ook de buik te doen. Til de staart op en ga weer van boven naar beneden, richting de buik. Ga echter met deze kam nooit verder dan de achterpoot.

Je kunt er voor kiezen deze 5 stappen voor de ene kant van je hond te doen en vervolgens alle 5 weer door te lopen voor de andere kant, of je doet beide kanten tegelijk als je bij één lichaamsdeel bent. Voor extra tips kun je ook het artikel “De do's en don'ts voor het trimmen van je hond” lezen. Een hondentondeuse hoeft dus niet meer eng te zijn. Blijf gewoon rustig en wees nooit te hardhandig met je hond, dan heeft je viervoeter binnen no-time een nieuwe coupe waar je trots op kunt zijn!

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet