Blog berichten

Hoe zit de scheerkop van mijn hondentondeuse in elkaar?

Geschreven op 2 oktober 2020 / Categorie: Scheren van honden

We raden te allen tijde af om zelf de scheerkop van je hondentondeuse uit elkaar te halen. Maar soms moet het toch.

Bijvoorbeeld als je tijdens het schoonmaken van je tondeuse het mesje net even te ver weg schuift waardoor hij los komt.

Het in elkaar zetten van een mesje lijkt heel makkelijk. Máár het precies afstellen van het snijmes van de scheerkop is een precies werkje.

Hoe zet ik de scheerkop in elkaar?

Zoals aangegeven komt het in elkaar zetten van een scheerkop heel nauw. Met hulp van de onderstaande video zou je het zelf moeten kunnen. Succes!

Uit welke onderdelen bestaat de scheerkop

Om beter te begrijpen hoe een scheerkop werkt is het belangrijk je het volgende af te vragen:

Hoe zit een scheerkop in elkaar?

Uiteraard bestaat een scheerkop uit twee messen. Een boven- en een ondermes. Het onderste mes kamt de haren. Hierdoor legt hij ze als het ware klaar zodat het bovenmes de haren kan afsnijden.

Je kan het ondermes dus als kam zien en het bovenste mes als snijmes.

Bevestiging

Met alleen de twee messen kom je alleen nog niet zo ver. De messen moeten namelijk op elkaar blijven liggen en het bovenste mes moet kunnen bewegen.

De mesjes worden op hun plek gehouden door de drukbeugel. De naam zegt het al. Dit beugeltje zorgt dat het bovenmes tijdens het snijden van de haren er niet opeens af vliegt. Het duwt dan in het gleufje van het bovenmes.

Het beugeltje zit er ook zodat het snijmes nauw aansluit op de kam en zo alle haren van je hond mee worden geschoren.

Geleide stripje

Het bovenmes en de drukbeugel zijn beide ijzeren delen. Als deze bij het bewegen van het mes direct met elkaar in verbinding zouden staan zouden ze heel snel slijten. Misschien ook wel heel warm worden.
Daarom zit er bovenop de drukbeugel een geleidestrip voor scheerkoppen. Deze zorgt ervoor dat beide onderdelen beschermt worden.

(Tip) Het geleide stripje is een klein onderdeel. Hierdoor gebeurt het wel eens dat het kwijt raakt wanneer de messen uit elkaar worden gehaald. Let hier dus goed op!

Beugel

Wat rest is een beugeltje. Deze zorgt ervoor dat je de scheerkop op de hondentondeuse kunt plaatsen. Ook dient deze als verbinding voor het vast schroeven van de onderdelen.

Wat zorgt ervoor dat de onderdelen bewegen?

Maar wat zorgt er dan voor dat het bovenste scheermesje beweegt?

Aan de onderkant van het bovenste scheermesje zit een kleine uitsparing. Hier is precies genoeg ruimte voor de aandrijfarm van de tondeuse. Die valt hier dan ook precies in.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet