Blog berichten

Hondentondeuses in verschillende smaken

Geschreven op 17 januari 2013 / Categorie: Scheren van honden

In een eerder artikel hebben we ons gestort op de do's en dont's bij het trimmen van uw hond. Een hond die 'lekker in zijn vel zit' straalt immers meer, voelt zich gelukkiger en ziet er verzorgder uit. In dit blogitem schrijven we over de tondeuse zelf. Welke tondeuse is geschikt voor welke hond en hoe kiest u de juiste tondeuse voor uw hond?

Hoewel veel baasjes de trouwe viervoeter naar de trimsalon brengen om hier professioneel getrimt te worden, is dit zelf ook prima mogelijk met een geschikte hondentondeuse.

Twee soorten

De tondeuses zijn grofweg in twee categorieën in te delen: de scheermachines met een elektromotor en de scheermachines met een elektromagneet. Wij raden een hondentondeuse op het lichtnet aan. Deze zijn vaak krachtiger en het scheren van uw hond wordt hiermee beduidend makkelijker. Tevens kunnen op deze tondeuses verwisselbare koppen worden gezet wat het scheren vergemakkelijkt.

Een accutondeuse met een magneetmotor is prima geschikt voor het scheren van mensenharen maar werkt lastiger bij het trimmen van uw hond.
De hondentondeuses welke via het lichtnet werken bevatten allemaal een elektromotor. Deze elektromotor wordt ook wel 'anker' genoemd en kan onbeperkt worden gebruikt. Er zit immers geen accu in.

Snoerloos

Wilt u toch liever een hondentondeuse zonder snoer en dus een trimmer met accu, let dan goed op diverse aandachtspunten om teleurstelling achteraf te voorkomen:

  • De mogelijkheid om andere koppen op de hondentondeuse te zetten. Welke maten koppen kunnen er op de hondentondeuse geklikt worden en zit de goede maat voor uw hond ertussen?
  • Let goed op hoe lang de accu onafgebroken zijn werk kan doen. Onderschat dit niet en bedenk dus van tevoren hoe lang u ongeveer nodig denkt te hebben om uw hond(en) te trimmen. Reken dus ruim en hou hier rekening mee bij het uitzoeken van uw hondentondeuse!
  • Hoe snel kan de tondeuse opgeladen zijn. Mocht de accu toch leeg raken, hoe lang duurt het voordat deze weer (volledig) is opgeladen.

Bent u ooit van plan een nieuwe hond in huis te nemen, hou dan alvast rekening met deze gezinsuitbreiding bij aankoop van een hondentondeuse. Deze gaan langer dan een jaar mee en het zou zonde zijn als u erachter komt dat de hondentondeuse welke u op dit moment gebruikt niet geschikt zou zijn voor uw nieuwe trouwe viervoeter!

Welke hondentondeuse voor mijn hond?

Het is afhankelijk van de vacht welke honden tondeuse voor uw hond geschikt is. De meest gebruikte kop is nummer 10 welke vrijwel standaard op elke tondeuse wordt meegeleverd. Houdt bij het trimmen in uw achterhoofd dat hoe dichter u op de huid scheert hoe makkelijker het gaat.

Heeft u een grote hond met een moeilijke (en mogelijk vervuilde) vacht, kan het nodig zijn gebruik te maken van een veescheermachine. Deze machines hebben een veel zwaardere motor en zijn om die reden vaak een stuk zwaarder en daarom lastiger om mee te werken.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet