Blog berichten

Help! Ik heb last van houtwormen

Geschreven op 29 augustus 2018 / Categorie: Info over ongediertebestrijding, Algemeen

Hoe weet ik dat ik last heb van houtworm

De gemakkelijkste manier om houtwormen te herkennen is aan de gaatjes in hout. Jammer genoeg weet je dan nog niet of de houtworm daadwerkelijk nog in uw hout zit. Wellicht zijn de wormen alweer uitgevlogen.
Echter is het gemakkelijk te zeggen of er nog een houtworm actief is. Dit kun je doen door bijvoorbeeld vellen wit papier onder het hout te leggen. Wanneer er binnen een week zaagsel op de vellen ligt weet je dat de houtworm actief is. Een houtworm eet namelijk niet al het hout op, maar zal een deel van het hout door de gecreëerde gangen naar buiten laten. Wanneer er geen zaagsel op het papier komt is de houtwurm waarschijnlijk al gevlogen.

Hoe voorkom je dat houtwormen je hout aantasten

Zodra er een houtworm in het hout zit is het eigenlijk al te laat. Het is vaak zo dat er al meerdere generaties in het hout zitten voordat je de houtworm constateert.
Daarom is ook bij houtworm: Voorkomen beter dan genezen. Dit kun je doen door het hout te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld door:

  • Het hout van een laklaag te voorzien
  • Het hout met beits of een was te behandelen

Ook is het van belang wanneer je hout aankoopt dit van te voren al even goed te inspecteren op houtworm. Dit voorkomt later gedoe.

Houtworm bestrijden

Als je de houtworm niet hebt kunnen voorkomen en hebt geconstateerd dat ze actief zijn is het belangrijk deze zo snel mogelijk te bestrijden. Als je dit namelijk niet doet kan het hout minder stevig worden. Hierdoor kan het minder druk hebben en kan het kapot gaan.

Houtworm bestrijden is een lastige klus. Dit moet op een effectieve manier gebeuren want als de houtworm in leven blijft, is de kans groot dat de houten constructies verder zullen worden aangetast. Daarbij kunnen ze ook ander hout aantasten. Het is dus essentieel de houtworm grondig te (laten) bestrijden. Bij extreme hoeveelheid houtworm raden wij aan een bestrijder in de arm te nemen.

Een houtworm kan op verschillende manieren bestreden worden. Als je last hebt van de beestjes in kleine voorwerpen hoeven er geen chemicaliën aan te pas te komen. Je kunt de voorwerpen dan gewoonweg in de vriezer stoppen. Houtwormen overleven deze grote daling in temperatuur niet.

Permethrin

Een andere manier om de wormen te bestrijden is doormiddel van een middel op basis van Permethrin. Bijvoorbeeld Perfacs Houtworm bestrijding. Dit kunt u aanbrengen doormiddel van een kwast of bespuiten onder lage druk.

Vergeet niet, nadat je het hout hebt behandeld en de houtworm hebt gedood, preventieve maatregelen te treffen. Dit kan door het hout in een beits of lak te zetten.

 

Stephan Wegman

Stephan Wegman