Blog berichten

Houtworm bestrijding

Geschreven op 11 januari 2013 / Categorie: Info over ongediertebestrijding

Gaten in het hout, houtrot en zelfs (delen) van huizen die instorten door de houtworm. Hoe voorkom je nou dat je het slachtoffer wordt van dit vervelende beestje? Dat begint met het herkennen van de houtworm, wanneer heeft u hier nou eigenlijk last van? Daarna volgt de bestrijding. Welke opties zijn er om deze beestjes uit uw huis te verbannen? 

Houtworm

Larven van sommige kevers boren gangen in het hout van bijvoorbeeld uw huis (als voedsel). De houtsoort kan per kever verschillen. De 'gewone' houtwormkever houdt van zacht hout, de grote houtkever van hout wat door schimmel is aangetast en de huisboktor nestelt zich het liefst in naaldhout.

U kunt de houtworm herkennen door kleine gaatjes in het hout en vers 'boormeel'. Dit boormeel zijn de uitwerpselen van de larven.
De gewone houtwormkever herkent u aan boorgaatjes met een grootte van 0.5 mm. Deze gewone houtwormkever tast niet alleen constructiehout aan, ook (houten) meubelen, kisten en manden zijn gewild voer voor deze kevers.

De grote houtkever leeft in door schimmel aangetast hout. Deze grote houtkever maakt wat grotere gaatjes met een doorsnede van 2.5 tot 4 mm.

De huisboktor maakt de grootste gaten met maar liefst 6 tot 9 mm. Vooral bij draagbalken brengt deze soort naar verloop van tijd grote problemen met zich mee.

Voorkomen

Nu we kennis hebben gemaakt met de verschillende soorten kever kunnen we ons nu storten op het voorkomen van houtworm. De beste manier om uw hout te beschermen is om het goed te onderhouden. Dit betekent onderhouden door verf, vernis, lak, boenwas of beits.

Bestrijden

Is het al te laat en heeft u houtworm in uw huis, is het tijd om deze grondig aan te pakken! Dit kan op twee verschillende manieren: met chemische bestrijdingsmiddelen of zonder chemische bestrijdingsmiddelen.

Zonder chemische bestrijdingsmiddelen

Als het kleine houten voorwerpen betreft kan u de bestrijding zelf milieuvriendelijk uitvoeren. Als u de aangetaste voorwerpen 2 weken in de diepvries (-18) legt of deze minimaal een half uur in de oven op 55 graden, bestrijdt u de houtworm.
Gespecialiseerde bedrijven kunnen hetzelfde uitvoeren maar dan voor grote voorwerpen (meubels bijvoorbeeld). Deze worden in een container milieuvriendelijk behandelt.

Met chemische bestrijdingsmiddelen

De chemische bestrijdingsmiddelen mogen alleen door professionals gebruikt worden. Deze middelen zijn bedoeld om behandelingen binnenshuis uit te voeren of in afgesloten containers. Deze spuitvloeistoffen of gas dringen diep door tot in het hout en de ruimte mag dan 48 uur lang niet worden betreden.

Macrovet biedt diverse oplossingen voor uw houtworm overlast. Twijfelt u? Wij staan u graag te woord.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet