Blog berichten

Ieder huis heeft een huismuis, ook die van u!

Geschreven op 20 november 2012 / Categorie: Info over ongediertebestrijding

Het is weer zover, zodra het weer kouder wordt hoor je ze weer. Ook ik had van de week weer 3 muizen te pakken. Ik was ’s avonds aan het werk in de garage en een muis loopt gewoon zonder blikken of blozen rustig  langs mij alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Hij was dus kennelijk onze huismuis.

Heeft u één huismuis?

Maar waar er een muis is zijn er meestal meer. Ik heb dus direct alle vallen weer op scherp gezet en de volgende dag al 3 muizen gevangen.

muizenklem

Toch maar even gezocht op google naar hoe vaak een muis nakomelingen krijgt in een jaar tijd. Een muis is na ongeveer 6 weken geslachtsrijp en heeft een draagtijd van 21 dagen.  Een paartje kan tussen de 6 en de 12 nakomelingen verzorgen.

Hier even een rekensom betreft de nakomelingen van een paartje gedurende ongeveer 1 jaar. Voor het gemak gaan we uit dat er standaard 3 vrouwtjes en 3 mannetjes per keer worden geboren. Ik heb het in dit geval even tot een redelijk makkelijke berekening gehouden, maar de werkelijkheid zal niet veel verschillen.

Weken Aantal worpen Aantal mannetjes Aantal vrouwtjes
Week 1 1 3 3
Week 7 4 12 12
Week 14 16 48 48
Week 21 64 192 192
Week 28 256 768 768
Week 35 1024 3072 3072
Week 42 4096 12288 12288

Als je de berekening zo ziet is het schrikbarend, maar onder ideale leefomstandigheden is het wel de waarheid. Daarom is het zeer verstandig om zodra je een brutale muis zoals die van mij hebt gezien direct tot actie over te gaan. Uiteraard zijn er meerdere manieren om muizen te vangen, te weren of te vergiftigen.

Muizengif

Het beste muizengif bestaat uit geperste korrels of donuts waar het vergif homogeen verdeeld is. Graankorrel met alleen aan de buitenzijde is voor muizen minder effectief omdat muizen de eigenschap hebben om te pellen en krijgen daardoor onvoldoende gif binnen.

Muizenklem

Een andere manier om muizen te vangen is een zogenaamde muizenklem. Deze heb je in vele soorten, de bekendste zijn wel de houten klemmetjes. Tegenwoordig zijn ze er ook in kunststof varianten te verkrijgen met of zonder ingebouwde lokstof.

Het nieuwste op het gebied van muizenklemmen is een voerdoos met ingebouwde klem. Deze is een stuk hygiënischer dan de oude houten klemmetjes. Andere dieren en kinderen kunnen er niet bij komen en deze klemmen zijn goed te herbruiken.

Elektronische muizenvallen

Tegenwoordig zijn er ook elektronische muizenvallen. Zodra een muis in de val komt krijgt hij een schok en valt hij in de val dood neer.

Ultrasoon verjagen
Een ultrasone verjager is een klein apparaatje wat je in het stopcontact doet. Deze apparaatjes geven een heel hoog ultrasoon piepgeluidje wat heel erg vervelend is voor muizen. Wij mensen kunnen dit geluidje nauwelijks horen, maar de muizen blijven weg.

Hoe doen wij het
Zelf gebruik ik de nieuwe voerdozen met ingebouwde muizenklem. In deze voerdozen leg ik een of twee blokjes Storm BB als lokstof, mocht de muis niet door de val heen lopen dan eet hij evengoed wel van het vergif. Maar tot nu toe heb ik ze allemaal in de klem gehad.

Pindakaas
Wil je wel met klemmen werken maar geen rattengif gebruiken, gebruik dan pindakaas als lokstof. Pindakaas heeft een sterke geur en is zeer aantrekkelijk voor muizen.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet