Blog berichten

Instructievideo: De nagels van je hond vijlen

Geschreven op 6 december 2019 / Categorie: Tips, Scheren van honden

Wanneer je hond te lange nagels heeft komt er een constante druk op de voeten. Als je hond hier te lang mee loopt kan dit zorgen voor een afwijkende stand van de voeten. Het is voor je hond niet fijn om te lopen met lange nagels. Ze kunnen pijn doen. Waardoor je hond mank of verkrampt kan gaan lopen. Werk aan de winkel dus!


In deze video krijg je tips van trimster Eveline Huisman hoe je de nagels van je hond op de beste manier kunt vijlen
 

Wanneer zijn de nagels van je hond te lang?

Simpel, de nagels van je hond zijn te lang als ze de grond raken. Vaak wordt als vuistregel gebruikt dat je gemakkelijk een papiertje tussen de nagels en de grond door moet kunnen schuiven. Deze regel gaat in de meeste gevallen op.

De nagels van je hond vijlen of knippen

De nagels van je hond moeten korter. Maar wat ga je gebruiken? Kies je voor een nagelschaar of een -vijl? Beiden hebben voordelen en nadelen. Zo kan een nagelschaar voor je hond lekker snel zijn. Maar een haastige spoed is zelden goed. Het nadeel is dan ook dat je makkelijker te veel van de nagel knipt en de nagel in zijn 'leven' kan raken. Een vijl daarentegen is wat secuurder. Dit omdat je kleine stukjes van de hondennagel af schuurt. Het is daardoor een veiligere optie. Nadeel van een nagelvijl voor je hond is dat het wat langer duurt en een vijl "lawaai" maakt.
Wij raden in de meeste gevallen aan een vijl te gebruiken omdat we vinden dat de veiligheid van je hond altijd voor gaat. Kies wanneer je het echt heel

Het 'leven' van een hondennagel

Je leest het goed. Een hondennagel heeft een eigen 'leven'. Met leven bedoelen we niet dat hij op zichzelf ook dingen onderneemt. Maar met het 'leven' van de hondennagel wordt het bloedvaatje bedoelt wat zich in de nagel bevindt. Wanneer deze wordt geraakt zal de nagel bloeden. Dit moet je dus te allen tijde proberen te voorkomen. Het kan uiteraard voorkomen dat je toch het 'leven' raakt. Geen nood. Het bloed maar even en het stolt waarschijnlijk snel. Sommige mensen hebben daarom voor de zekerheid aluinpoeder in de buurt liggen. Deze poeder kun je kopen bij de drogist en laat het bloed stollen.

Tot waar kan ik de nagels van mijn hond vijlen?

Het beste is om wanneer je de nagels van je hond gaat vijlen om minimaal 2mm van de nagel boven het 'leven' over te laten. Maar beter is om gewoon te zorgen dat de nagel in ieder geval niet meer de grond raakt.

Hoe zie ik waar het leven van de nagel zich bevindt?

Wanneer je hond een lichte nagelkleur heeft is het gemakkelijk te zien waar het leven zich bevindt. Je ziet dan een roze weefsel. Dit is het 'leven' van de hondennagel. Je mag dit absoluut niet knippen. Probeer zoals gezegd altijd minimaal 2 mm over te laten boven het leven.
Als je hond een donkere nagelkleur heeft kun je het weefsel lastiger traceren. Het is dan slim om kleine stukjes af te vijlen. Doe dit totdat de nagel niet meer op de grond komt of als je een klein donker puntje te voorschijn ziet komen in de kern van de nagel. In dat geval zit je dicht bij het 'leven' en kun je beter stoppen.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet