Blog berichten

InstructieVideo: Standaard scheerbeurt voor je hond

Geschreven op 15 mei 2018 / Categorie: Algemeen, Scheren van honden

Voor deze eenvoudige uitleg over hoe je jouw hond het beste kunt scheren is een Andis ZR Pulse Hondentondeuse gebruikt in combinatie met een roestvrijstalen opzetkam.

Deze instructievideo kan gebruikt worden als leidraad. Let wel, elke hond is anders. 
Als u vragen heeft over het scheren kun je altijd contact met ons opnemen of bijvoorbeeld met een ervaren trimster.

Voordat je begint met scheren

Om het scheren van je hond gemakkelijker te laten verlopen kan je hem een dag voor je hem gaat scheren het best even goed wassen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld hondenshampoo. Ook kun je hem voor het scheren nog even proberen door te kammen.

Zorg voor de juiste atmosfeer

Kies de juiste plaats met de juiste atmosfeer. Voordat je zelf je hond gaat scheren is het belangrijk dat je hond hond zich op zijn gemak voelt. Hiervoor is het ook van belang dat je geen stress toont. Dit kan een hond dan namelijk van je overnemen.

Zelf je hond scheren

Begin bij de nek met scheren. Ga vervolgens door op de rug van uw hond. Volg de natuurlijke groei va het haar. Kam regelmatig tegen de haren in voor een beter resultaat.
Doe dit alles in één geleidelijke beweging. Scheer voorzichtig bij de tepels, deze zijn gevoelig.

De billen en poten van je hond scheren

Wanneer je de heup hebt bereikt is het tijd om de billen te scheren. Kijk uit voor gevoelige gebieden, zoals de anus en het geslachtsdeel. Je kan het pootje optillen voor meer scheergemak. Scheer bij de voorpoten naar beneden, begin bij de schouder.

tips voor het scheren van de nek en de borst

Onthoud dat de meeste gebieden van uw hond rond zijn. Wanneer je de tondeuse in een ronde beweging gebruikt is het zodoende het meest comfortabel voor uw hond.
Kam in de nek tegen de haarrichting in met een plukkam om te zien of er lijntjes blijven staan of dat je stukjes gemist heeft. 
Het is gemakkelijk om de neus van uw hond voorzichtig om hoog te houden. Zodat je ook dit gebied kunt scheren. Wanneer het hele hondenlichaam is geschoren heeft de vacht een consistente lengte en bent je klaar.

Extra tips wanneer je zelf je hond scheert

  1. Beloon je hond tijdens het scheren. Dit kan bijvoorbeeld door hem te trakteren, te aaien of het beestje te prijzen.
  2. Vergeet niet om tijdens het scheren uw tondeuse regelmatig te oliën, dit voorkomt dat uw machine heet wordt en de haren niet goed afgevoerd kunnen worden.
  3. Wanneer je hond een dikke vacht heeft kun je beter geen opzetkammen gebruiken. Deze passen namelijk alleen op scheerkopje no10. Deze scheerkop heeft een te fijne vertanding om goed door dikke vachten te komen. Gebruik in plaats hiervan een skiptooth scheerkop voor dikke vachten.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet