Blog berichten

Je hond wassen na het zwemmen

Geschreven op 8 januari 2021 / Categorie: Hondentips

Kan jouw hond ook zo genieten van het zwemmen in het water of het rennen door plassen. Veel honden kun je niet gelukkiger maken. Maar moet je hem na elke zwembeurt in bad doen? Is het slim hem dan te wassen met shampoo? Hoe kan je hond het best gedroogd worden? In deze blog geven we je antwoord op deze vragen.

Vacht van je hond drogen na het zwemmen

Wanneer je hond heeft gezwommen is het verstandig hem zo snel mogelijk te drogen.

Zo voorkom je dat de vacht gaat klitten. Zorg dus altijd dat je een hondenborstel en/of een handdoek mee hebt als je hond gaat zwemmen.

Ook voorkom je als je jouw hond direct droogt dat bacteriën, die vaak goed gedijen in vochtige omstandigheden, hun werk kunnen doen.

Mijn hond na het zwemmen bij thuiskomst wassen

Het is slim om al het vuil uit het water dat nu in vacht zit er bij thuiskomst even goed uit te Je hond wassen na het zwemmenspoelen. Dit kan bijvoorbeeld met een tuinslang, een hondenbad of even onder de douche.

Afspoelen met water kan altijd en is ook slim om te doen. Zo kun je er zeker van zijn dat je hond zo vaak als hij wil kan genieten van het water.

Wel of geen shampoo?

Je kunt je hond na het zwemmen meestal het best even zonder honden shampoo afspoelen. Helemaal als je hond zeer regelmatig zwemt.

De huid van je hond kan in de meeste gevallen zelf bacteriën goed bestrijden. Daar heb heeft hij geen shampoo voor nodig.
Een hondenhuid heeft een epidermale barrière deze bevindt zich in de bovenste huidlaag. Samen met de "goede" bacteriën en andere micro-organismen zorgt deze barrière ervoor dat de huid veilig en gezond blijft.

De barrière houdt slechte bacteriën tegen. Vervolgens zorgen de goede bacteriën dat de slechte bacteriën zich niet kunnen verspreiden.

Ironisch genoeg kunnen ingrediënten in shampoo bij regelmatig gebruik het vermogen van de hondenhuid om zichzelf te beschermen in gevaar brengen.

Zwemmen zal de werking van deze afweermechanismen meestal niet verstoren. De epidermale barrière blijft intact en de nuttige bacteriën op de huid zullen snel herstellen.

Wel kun je het best je hond even afspoelen bij thuiskomst als hij heeft gezwommen. Hier hoef je dus geen shampoo voor te gebruiken.

afspoelen na het zwemmen in zout water extra belangrijk

Als je hond heerlijk in zout water (bijvoorbeeld in de zee of een baai) heeft gezwommen is het belangrijk om hem met zoet water te spoelen.

Opgedroogd zout op de huid van jouw huisdier kan irriterend zijn. Bovendien, als hij een snee heeft waarvan je je niet bewust bent, zorgt dat ervoor dat ongewenste stoffen gemakkelijker in zijn lichaam kunnen komen.

De vacht van je hond drogen

Als je besluit jouw hond na het zwemmen af ​​te spoelen, zorg dan dat je de vacht weer grondig droogt. Hiermee voorkom je dat de vacht gaat klitten.

Honden met een lange vacht hebben daarbij de neiging om lang nat te blijven. Aanhoudend vocht kan de afweermechanismen van de huid aantasten.

> Meer over het drogen van de vacht van je hond vind je hier <

Onfrisse geurtjes in de vacht van je hond

Ondanks dat het niet slim is om je hond te vaak te wassen met shampoo, kan het soms toch ook wel fijn is.

Frequente blootstelling aan water kan de huid vatbaar maken voor een overgroei van gist of andere micro-organismen. Deze kunnen, hoewel onschadelijk, geur veroorzaken door hun interactie met vetten op het huidoppervlak.

Daarom is het soms als de vacht van je hond gaat ruiken toch verstandig je hond te wassen met shampoo.

Conclusie: Je hond na het zwemmen afspoelen

Wanneer je hond heeft gezwommen kun je hem het best direct zo snel mogelijk droog maken.

Bij thuiskomst is het verstandig je hond even af te spoelen, dit is vooral wanneer je huisdier in zeewater heeft gezwommen heel belangrijk.

Gebruik hiervoor het liefst geen shampoo. Mocht de vacht van je hond gaan ruiken ook na het spoelen? Gebruik dan wel hondenshampoo.

Vergeet niet na het afspoelen of wassen de vacht van je hond goed droog te maken.

 

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet