Blog berichten

Kan ik nog rattengif kopen?

Geschreven op 12 oktober 2022 / Categorie: Algemeen, Info over ongediertebestrijding

Bij rattenoverlast in jouw huis, bedrijf of ander gebouw wil je hier zo snel mogelijk van af zijn. Als je ratten wilt bestrijden kan dit met rattengif.

Weetje:

Op de verpakkingen van rattengif staat niet vermeld dat dit voor ratten is maar voor muizen. Dit is vanuit de overheid eerder opgesteld. Rattengif is 100% hetzelfde als muizengif, beiden worden rodenticiden genoemd.

Welk rattengif verboden?

Bij het schrijven van dit artikel mogen nog iets meer dan 2 maanden, per 1-1-2023, alle soorten rattengif verkocht worden. Rodenticiden met de werkzame stof Alfachloralose mogen alleen nog verkocht worden vanaf 1 januari 2023. Dit houdt in dat de volgende rattengif verboden zijn; gif op basis van anticoagulantia. Dit zijn rodenticiden met de werkzame stoffen Brodifacoum, Difenacoum of Difethialon.

Werking alfachloralose

Wat is alfachloralose? Deze werkzame stof zorgt dat een muis of rat snel in slaap valt bij voldoende grote dosis. Deze stof tast het centraal zenuwstelsel van het ongedierte aan. Eerst werkt het hypnotiserend, dan verliezen de dieren het bewustzijn. Bij een voldoende grote dosis van alfachloralose verlaagt het de lichaamstemperatuur zodanig dat het dodelijk is. Alfacloralose is een acuut werkend slaapmiddel. Na het eten van het gif zullen ratten en muizen bijna meteen verward raken en direct sterven.

Producten met alfachloralose kopen

Het is dus toegestaan om vanaf 1 januari 2023 bestrijdingsmiddelen met alfachloralose in te zetten bij het bestrijden van ratten en muizen. Bij Macrovet vindt je een aantal soorten gif met de werkzame stof alfachloralose. Gebruik altijd een een voerdoos om het gif veilig voor kinderen en dieren (zoals honden, katten) te houden.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet