Blog berichten

Keramisch bovenmes vs Stalen bovenmes op je scheerkop

Geschreven op 29 april 2019 / Categorie: Algemeen, Scheren van paarden, Scheren van honden

Scheerkoppen zijn er in verschillende lengtes en verschillende merken. De meeste professionele hondentondeuses maken gebruik van het Snap-on systeem. Dit is een universeel systeem waarmee je de scheerkop er gemakkelijk kunt afhalen, kunt schoonmaken of verwisselen.
Dit verwisselbare scheerkoppensysteem is van origine ontwikkeld door Oster. Het werd van oorsprong het ‘Oster A5 Detachable blade system’ genoemd. Maar andere merken zoals Andis, Wahl, Moser en sommige favorita modellen maken ook gebruik van dit systeem.


 

Scheerkoppen met stalen messen

Standaard worden scheerkoppen geleverd met een stalen bovenmes (of ook wel snijmes genoemd). Dan zijn zowel het ondermes als het bovenmes gemaakt van gehard staal. De stalen messen moeten regelmatig gesmeerd worden.

Een klein nadeel van twee stalen messen is dat wanneer je scheert de messen wat warmer worden. Dit komt door de wrijving die er ontstaat als de twee stalen plaatjes duizenden keren achter elkaar over elkaar heen gaan. Hierdoor kan niet alleen het ondermes maar ook het bovenmes warm worden. Wanneer je te lang met een warme scheerkop scheert zal het staal uitzetten en zullen ze al snel bot worden. Wanneer de scheerkop bot is kan deze geslepen worden.

De oplossing: Scheerkop met keramisch bovenmes

Andis heeft daar (tot nu toe) als enige fabrikant wat op gevonden. Zij hebben namelijk een keramisch bovenmes ontwikkeld. Sommige scheerkoppen zijn al met zo’n bovenmes uitgerust. Bij de verbeterde Andis AGCB super 2 speed tondeuse worden ze zelfs al meegeleverd.
De keramische bovenmessen zijn gemaakt van een slijtvast materiaal. Het is harder dan staal. De messen blijven langer scherp en worden minder warm. Doordat ze niet warm worden zetten ze ook niet uit.

Ze gaan wel tot 5 keer langer mee dan stalen mesjes.

Hebben keramische messen helemaal geen nadelen?

Nu denk je vast: “dit is te mooi om waar te zijn”.  Er is maar een nadeel. Waar stalen Alles scheerkoppen bekijkenmessen geslepen kunnen worden als ze bot zijn, kunnen keramische scheermessen messen dat niet. Deze moeten wanneer ze bot zijn vervangen worden en het beste kun je het stalen ondermes dan ook laten slijpen. Ook zijn scheerkoppen met keramisch bovenmessen iets duurder.

Zijn keramische bovenmesjes ook los te koop?

Je kunt de keramische messen los kopen. Er zijn 2 soorten. Fijn en medium. Dat heeft te maken met het aantal tandjes. Elke kop heeft een bepaald aantal tandjes in het bovenmes er zijn koppen met 18 en 25 tandjes. De tandjes bepalen hoe grof het mes is.

Wanneer je de tandjes van jouw stalen bovenmes telt kun je deze vervangen voor een ceramische. Maar ook als je hem vervangt is het toch wel essentieel dat je het ondermes ook even laat slijpen. Zodat ze beiden scherp zijn.

Alleen scheerkop nummer 10, 30 en 40 worden standaard met ceramisch bovenmes geleverd. Tegenwoordig zitten ze ook op sommige nieuwe machines van Andis. Bij andere messen kun je ervoor kiezen deze zelf te vervangen.

Vergeet niet je regelmatig je scheerkop met keramisch bovenmes te oliën

Ook ceramische messen moeten gesmeerd worden met olie. Je kunt hiervoor de universele scheermachine olie gebruiken of de Andis Blade Care dip. Want ook deze mesjes slijten harder als ze niet gesmeerd worden. Ook zorgt de olie dat de haren beter afgevoerd worden.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet