Blog berichten

Knaagdierbestrijding binnen een agrarisch bedrijf

Geschreven op 17 december 2019 / Categorie: Algemeen

Als agrariër is het haast onoverkomelijk dat je last krijgt van knaagdieroverlast. Het ongedierte komt op het koeien of varkensvoedsel af, maar ook kunnen ze bijvoorbeeld bloembollen op eten. De beesten zijn onhygiënisch en je wilt er vanaf. 
Er wordt de laatste tijd in de media veel gesproken over een 'plaag' of een 'epidemie'. Ratten en muizen kunnen ziektes verspreiden. Ook knaagt het ongedierte er op los. rat of muis bestrijdenZo worden de beestjes verantwoordelijk gehouden voor ongeveer een kwart van de stalbranden. Knaagdieren kunnen ook grote schade aan installaties aanbrengen zoals bijvoorbeeld de melkrobot.

De Regelgeving omtrent knaagdierbestrijding gaat veranderen

De regelgeving voor het bestrijden van ratten en muizen wordt steeds strenger. Vanaf 2023 wordt deze nog meer aangescherpt. De overheid wil in zijn geheel gif verbieden. Niet alleen voor particulieren maar ook voor bedrijven. Gif mag alleen nog maar ingezet worden als laatste redmiddel als voldoende bewezen is dat alle andere methodes geen effect hebben gehad. Waarschijnlijk mag het dan alleen worden toegepast door een gecertificeerd ongediertebestrijder. Maar hoe kunnen we het ongedierte dan nog bestrijden?

Uiteraard: voorkomen is beter dan genezen

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Zorg voor de juiste hygiëne binnen je bedrijf. Zorg bijvoorbeeld dat etensresten goed opgeruimd worden. Maar probeer ook zo veel mogelijk te zorgen dat het ongedierte niet bij het voedsel van jouw dieren kan. Voor veel boeren is dit helaas onmogelijk. Voor een koeienboer die zijn koeien op stal heeft staan (vaak een open stal) is het onmogelijk om voer (kuilvoer) na het eten op te bergen. Kuilvoer wordt namelijk de hele dag door aangevuld. Daarnaast hebben veel boeren op het erf een maiskuil wat ratten ook enorm lekker vinden. Hierdoor zullen veel boeren last van het ongedierte hebben. Belangrijk is om het probleem zo goed mogelijk proberen te beheersen.
Muizen en ratten wanen zich veilig als er minder dan 50 cm boven hun hoofd zit. Probeer kabelgoten en andere lage afdakjes zo veel mogelijk dicht te maken. Dichtmaken kan bijvoorbeeld met pannenspons of gaas. Zorg dat er geen vinger doorheen past, want dan past een rat er ook doorheen. Vooral een meterkast vind de rat geweldig. Vanaf daar kan hij alle kanten op. Ook heeft hij er genoeg om op te knagen.  Muizen moeten 20 minuten per dag knagen anders worden hun tanden te lang. Knagen in zo'n meterkast kan heel gevaarlijk zijn.

Probeer ook te zorgen dat de ratten en muizen geen schuilplaatsen kunnen maken op je erf. Een opgeruimd erf scheelt al de helft. Het ongedierte schuilt namelijk graag onder stenen, planken etc. Sluit mogelijke voedselbronnen zo veel mogelijk af.

Knaagdieren bestrijden als agrariër

Belangrijk is een logboek bij te houden en daarin goed je gebouwen en land in kaart. Het is heel gemakkelijk om een mooie plattegrond te maken. Er zijn tegenwoordig namelijk hele mooie luchtfoto's gemaakt van jouw eigendommen.
Laat in het logboek maandelijks goed zien waar je de muizen of ratten hebt gezien en wat je er aan doet. Bijvoorbeeld waar je een val of gif neer zet. Dit is niet alleen heel fijn als je controle krijgt. Looppatronen kun je bijvoorbeeld gemakkelijk in kaart brengen met vallen of placebo gif. Maar voornamelijk voor jezelf zodat je beter vat krijgt op het probleem.  

KBA Licentie (KnaagdierBeheersing Agrarische bedrijven)

Wil je als agrariërs muizen of ratten bestrijden? Dan heb je een KBA licentie nodig. Alleen met deze licentie is het toegestaan om (gorotverpakkingen) muizen en rattengif te gebruiken. Heb je interesse in een grootverpakking en ben je in het bezit van een KBA-licentie? Neem dan contact met ons op.

Maar niet alleen voor gif kun je bij ons terecht. Wij verkopen ook diverse soorten ratten- en muizenvallen. Denk dan bijvoorbeeld Goodnature A24 Automatische rattenval. Wat ook een idee is, is om een ultrsone verjager te plaatsen in de ruimtes met kwetsbare installaties zoals de meterkast, of bij de robot. Zo blijven ze op een gezonde afstand

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet