Blog berichten

Last van fruitvliegjes? Bestrijdt ze in 2 simpele stappen!

Geschreven op 24 april 2017 / Categorie: Info over ongediertebestrijding, Algemeen

Fruitvliegjes, u kent ze vast wel. Die kleine vervelende vliegjes die opeens door uw hele huis vliegen. Het is een raadsel waar ze opeens vandaan komen, maar hoe komt u er vanaf? In dit blog geven wij u alle tips en trucs om fruitvliegjes voorgoed te bestrijden!

Wat is een fruitvlieg eigenlijk?

Een fruitvlieg is een klein vliegje van 2 tot 4 millimeter groot. De vliegjes hebben een lichtbruine kleur en opvallende rode ogen. Mannetjes hebben een zwarte stip op hun lijf en de vrouwtjes een puntige achterkant. Maar dit kun je alleen waarnemen onder een microscoop. Een fruitvlieg heeft 1 natuurlijke vijand: De sluipwesp. Maar ook deze wilt u vast liever niet in uw huis. Hoe komt u toch aan al die vliegjes en hoe komt u er vanaf?

Hoe kom ik aan al die fruitvliegjes?

U zult misschien denken dat de fruitvlieg (officiële naam: Drosophila Melanogaster), zijn naam te danken heeft doordat hij altijd op fruit afkomt. Maar niets is minder waar, een fruitvlieg komt namelijk op ‘lekkere’ geuren af. De geur van azijn, alcohol, bedorven etensresten, verwelkte bloemen, koffiedik en overrijp fruit vinden ze heerlijk!

Zelf eten ze het niet, maar het vrouwtje legt er ongeveer 300 tot 900 eitjes op, die na een dag uitkomen. Zo kunt u van de 1 op de andere dag opeens een ware plaag hebben. Een vrouwtje kan iedere dag (!) wel 100 eitjes leggen en zorgen voor 900 ‘baby’s’.

Een fruitvlieg vindt altijd een manier op uw huis binnen te komen, zelfs door de kleinste gaatjes of kiertjes. Met name in de lente en zomer, als de temperatuur stijgt, wordt fruit sneller rijp en heeft u misschien sneller de deur open. Fruitvliegjes weten u in no-time te vinden en planten zich dan razendsnel voort.

Hoe kom ik van al die fruitvliegjes af?

Nou simpel: haal al uw eten, drinken en bloemen uit uw huis. Nee zonder gein, er zijn verschillende manieren om van de fruitvliegjes af te komen. En daarbij hoeft u echt niet uw huis te ontruimen.

Bestrijdt fruitvliegjes in 2 simpele stappen:

 • 1: Waar komen ze op af?

  Het is belangrijk om op zoek te gaan naar de plek waar de fruitvliegjes op af komen. Liggen er ergens etensresten? Of is er ergens gemorst met fruitdrank? Zodra u de bron heeft gevonden, zult u de plek moeten opruimen en schoonmaken. U kunt dit het beste doen met schoonmaakmiddel zonder een sterke geur (anders lokt u ze weer naar de plek toe).Zorg er ook voor dat u plekken waar fruitvliegjes op af komen, zoals prullenbakken of fruitschalen, regelmatig schoonmaakt en schoon houdt. Anders weten ze u weer snel te vinden!

 • 2: Bestrijdingsmiddel toepassen

  Nu u de plek schoon heeft gemaakt, kunt u een (preventief) bestrijdingsmiddel toepassen om ervoor te zorgen dat u geen nieuwe plaag krijgt. Dit kunnen verschillende ‘vallen’ zijn zoals:-> Speciale vangpotjes zoals de Natural Catch® Fruitvliegval. De Natural Catch® Fruitvliegval is een uitstekende val ter bestrijding van fruitvliegen. Er zit een lokvloeistof in die ongeveer 1500 vliegjes kan vangen op een veilige, eenvoudige en niet toxische wijze. De Natural Catch® Fruitvliegval is goedgekeurd door de Amerikaanse FDA (voedingsmiddelen).

 • Creëer geuren waar ze niet van houden

  Er zijn een hoop geuren waar een fruitvlieg op af komt, maar er zijn ook een hoop geuren die een fruitvlieg juist afschrikt. Leg bijvoorbeeld wat takjes tussen uw fruit en u heeft een grote kans dat de fruitvlieg zich hier niet voortplant.

  Voorbeelden van ‘afschrikwekkende’ geuren zijn:

  • Basilicum
  • Lavendel
  • Kruidnagel
  • Knoflook
  • Salie
  • Dille
 • Zorg voor een goede luchtdoorstroming

  Fruitvliegjes houden absoluut niet van wind of frisse lucht. Zet regelmatig de ramen van uw huis tegen elkaar open of zet bijvoorbeeld een ventilator bij uw fruitschaal of prullenbak, op deze manier houdt u ze op afstand.

 • Maak uw eigen val

  U kunt ook zelf een val maken om de fruitvliegjes te vangen. Door bijvoorbeeld een potje neer te zetten met een mengsel van water met azijn, sinaasappel met kruidnagel of appelsap met afwasmiddel.

Wist u dat!

 • Fruitvliegjes niet van vlees houden? U zult ze dus nooit bij uw vlees aantreffen
 • Fruitvliegjes ware alcohollisten zijn?
 • 2 dagen na de geboorte van de fruitvlieg, vermenigvuldigen ze zich al voort!
 • De levenscyclus van een fruitvlieg duurt slechts 8 dagen
 • Er zijn wel 25 soorten fruitvliegjes
 • Fruitvliegjes worden veel gebruikt in de wetenschap. Ze vermenigvuldigen zich namelijk heel snel voort en het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is gemakkelijk te zien.
Marloes van der Sar

Marloes van der Sar