Blog berichten

Ongedierte bestrijden? Zorg dan eerst dat alle voedselbronnen weg zijn

Geschreven op 3 december 2018 / Categorie: Algemeen

Muizen en ratten hebben zo hun voorkeuren voor voedsel. Zodra het ongedierte een betrouwbare voedselbron heeft zullen de beestjes niet heel snel overstappen op een andere voedselbron. 

Mogelijk voedsel opruimen

De fabrikant van lokstof of gif kan het nog zo aantrekkelijk produceren maar het zal allemaal weinig nut hebben wanneer er ander voedsel voor handen is. Het is dus belangrijk mogelijke voedselbronnen zo veel mogelijk op te ruimen of af te sluiten.

Waarom is het zo lastig muizen en ratten te lokken?

Muizen en ratten zijn slim en hun reukvermogen is uitstekend. Zo goed zelfs dat ze de voedingswaarde van voedselbepalende vet-, eiwit- en koolhydraatsamenstelling kunnen analyseren.
De knaagdieren nemen vaak de tijd om te wennen aan een nieuwe voedselbron. Wanneer ze een nieuwe voedselbron tegenkomen, proeven ze een kleine hoeveelheid en gaan dan weg om te kijken of ze zich ziek voelen. Ze herhalen dit proces totdat ze besloten hebben dat de nieuwe voedselbron te vertrouwen is.
Daarom kost het dan ook enige moeite om de beesten iets nieuws te laten proberen. Als ze eenmaal een goede voedselbron hebben gevonden zullen ze die niet zomaar opgeven.
Als voorbeeld: Als je vrijdagavond gefocust bent om te vis eten... ga je voorbij aan de patatzaak en de pizzatent. Zo werkt het ook bij de knaagdieren.
Ook zijn muizen en ratten en muizen erg sociale beesten. Ze kunnen van elkaar ruiken wat ze hebben gegeten.

5-stappenplan om mogelijke voedselbronnen voor muizen en ratten weg te nemen

Om de slagingskans van het ongedierte bestrijden te verhogen is het dus belangrijk te zorgen dat er zo weinig mogelijk voedsel voor handen is. Of dit tijdelijk weg te nemen. Daarom hebben we onderstaand stappenschema opgesteld.

Stap 1: Heb ik een constant beschikbare voedselbron
Is er iets dat de muizen en ratten aantrekt. Probeer er achter te komen waar het ongedierte eet.

Stap 2: Kan ik zorgen dat de muizen of ratten geen toegang meer hebben tot de voedselbron of de bron wegnemen?
Door de bron weg te nemen gaat het ongedierte op zoek naar ander voedsel. Ineens wordt lokstof of gif een aantrekkelijke optie om te eten.

Stap 3: Kan de voedselbron verplaatst worden naar een andere locatie?
Wanneer je de bron niet kunt wegnemen, kun je hem misschien verplaatsen. Zo moet het ongedierte op zoek naar ander voedsel.

Stap 4: Kan ik de voedselbron tijdelijk stoppen?
Misschien kan je de bron tijdelijk afsluiten. Bijvoorbeeld door een composthoop tijdelijk in een emmer te doen.

Stap 5: Is het een seizoensgebonden voedselbron?
Dan is het slechts een kwestie van tijd voor de ratten en muizen op zoek moeten naar een andere voedselbron.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet