Blog berichten

Mieren bestrijden in huis, terras en tuin

Geschreven op 20 juni 2014 / Categorie: Info over ongediertebestrijding

Mieren
Ze lijken uit het niets ineens op te duiken tussen de tegels in de tuin: kleine hoopjes zand. Mooi weer erbij en je weet; we hebben weer mieren overlast. Maar wist u dat mieren er eigenlijk altijd wel zijn maar met koud weer onder de grond zitten en voor ons dus niet zichtbaar. Mieren vallen onder de zogenaamde kolonievormende sociale insecten; mieren kunnen niet alleen leven en daarom treffen we ze altijd in groep of kolonie aan.

En waarom hebben we ook last van mieren in huis? Mieren komen in huis op eten af. Ze houden van zoetigheid, zoals jam, fruit, groente maar ook broodkruimels. Vandaar dat wij ze afgelopen week veel bij onze eettafel aantroffen; onder de tafel liggen veel  eet- & fruitresten van onze 2 jonge kinderen.

Mieren bestrijden, natuurlijke wijze
Heeft u liever geen mieren in huis, op uw terras of in de tuin? Dan is er zeker wat tegen mierenoverlast te doen. Het is mogelijk op een natuurlijke manier aan mierenbestrijding te doen. Plant goudsbloemen, lavendel of afrikaantjes in de tuin, want mieren houden niet van de geur van deze planten. Bij de openingen van het mierennest kunt u kokend water eventueel met schoonmaakazijn erover heen gieten, wel behoorlijk  veel gebruiken en een aantal dagen achter elkaar.  Of strooi in de opening bakpoeder, talkpoeder of witte bloem.

In huis bij de deur waar ze naar binnen komen kunt u koper (euromunten), koffieprut of kruiden (nootmuskaat) neerleggen. En uiteraard is het belangrijk dat uw huis goed schoon is en er geen etensresten te vinden zijn.

Helpt dit bij u niet dan kunt u ook kiezen voor mierenbestrijdingsmiddelen. In de volgende alinea vertel ik u welke soorten middelen er zijn en waar ze ingezet kunnen worden.

Soorten middelen mieren bestrijden & hoe werkt het
Mierenlokdoos
Mieren worden naar de doos gelokt door het lokstof en kunnen via een van de 4 openingen naar binnen en nemen de lokstof mee naar het nest (ook al zitten ze in huis, `s nachts gaan ze weer terug naar hun nestje). Dit product is binnen in huis te gebruiken, maar ook buiten. Kindvriendelijk.

Mierenpoeder
Mierenpoeder is een strooimiddel. Uitstrooien op plaatsen waar mieren zich begeven (ingang mierennest). De poeder nemen ze mee het nest in. De mieren gaan na 3-4 dagen dood.

Mierenspray
Een andere middel om mieren te bestrijden is een spuitbus tegen mieren. De spuitbus heeft een handige spuitlans, waarmee gericht in het mierennest kan worden gespoten. Ook in kieren en naden te bespuiten.

Zorg altijd dat als u de werkzame stof gebruikt zich aan de voorschriften op de verpakking houdt.

Nog een algemene tip: Gebruik het bestrijdingsmiddel tegen de avond want dan gaan mieren hun nestje in en werkt het sneller.

Marloes van der Sar

Marloes van der Sar