Blog berichten

Mollen uit de tuin verjagen of bestrijden

Geschreven op 20 februari 2018 / Categorie: Algemeen, Tips

Een mol in je tuin betekend dat er een rijk bodemleven is. Een mol eet veel van de (schadelijke) beestjes op. Maar daar houdt het ook wel een beetje op met de voordelen van een mol in de tuin.

Mollen kunnen voor veel overlast zorgen. Molshopen zorgen dan nog voor het minste overlast. De meeste schade die de mollen veroorzaken komt door hun graafwerk. De tunnels die de kleine beestjes graven kunnen ervoor zorgen dat je tuin verzakt.

Mollen in de winter

In de winter en lente zie je vaak meer molshopen dan in de rest van het jaar. Dit komt doordat mollen achter hun prooi aan graven. De gangen die een mol graaft, dienen als val voor zijn prooi. Regenwormen en andere bodemdieren, die de mol eet, graven zich echter wanneer het kouder wordt dieper in. Tegen de kou. Hierdoor moet de mol zelf ook dieper graven om te kunnen eten.

Doordat de mol nieuwe gangen en ook dieper moet graven is er ook meer grond die hij kwijt moet. Wanneer het vervolgens weer warmer wordt, kruipen de regenwormen weer richting naar dichter tegen aardoppervlak. Waardoor de mol ook daar weer achteraan moet. Dit zorgt vervolgens weer voor extra molshopen.

Voorkom dat een mol je tuin uitkiest als zijn jachtgebied

Onder een mooi grasveld ligt het meest ideale jachtgebied voor een mol. Een tuin met veel bomen en struiken met wortels vindt een mol echter niet fijn want daar kan hij niet doorheen graven. Maar wat als je geen trek hebt in een tuin met alleen maar bomen en struiken. En graag een mooi gazon wilt zonder molshopen in het gras.

Mollen verjagen met geluid

Er zijn verschillende manieren om een mol te verjagen. De meest effectieve is met geluid. Je kunt dit heel basic doen door een lege glazen fles met de hals naar boven in Mollen verjagen met geluidde grond te stoppen die door de wind gaat fluiten. Maar een betere en makkelijkere oplossing is om te kiezen voor een professionele mollen-verjager. Deze beschermen ook nog eens een groter gebied. Er zijn mollenverjagers met geluid die op batterijen of op zonne-energie werken.

Mollenklemmen

Als het voorkomen of verjagen van mollen uit de tuin niet werkt kan er gekozen worden voor een mollenklem. Deze vangt de mol in de grond. Om de juiste gangen te vinden voor het vangen van de mollen, kan men het beste eerst het gazon egaliseren. Bij nieuwe hopen weet je dan direct waar de mollen zitten en waar ze vandaan komen. Plaats vervolgens de klemmen niet midden op een perceel. Kies ervoor om ze op de  loopgangen binnen een strook van enkele meters van de kant (de afrastering of sloot) te plaatsen.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet