Blog berichten

Muizen bestrijden in 5 stappen

Geschreven op 29 augustus 2019 / Categorie: Algemeen, Info over ongediertebestrijding

Niemand wil een muis in huis. Muizen kunnen letterlijk en figuurlijk een plaag zijn. Ze vervuilen je huis met ontlasting. Eten aan voedsel maar knagen ook aan kabels en isolatiemateriaal.
Hieronder leer je muizen bestrijden in 5 stappen.

Stap 1: Laat de muizen niet binnen komen

Dit is eigenlijk de makkelijkste manier om muizen buiten te houden. Zorg dat ze niet naar binnen kunnen. Muizen hebben aan een gaatje van een cm² al genoeg om ergens naar binnen te komen. Probeer alle kieren en spleten in huis zo veel mogelijk dicht te maken zodat de muizen niet meer naar binnen kunnen.

Stap 2: Zorg dat de muizen geen toegang tot voedsel hebben

Muizen zijn in je huis met een reden. De warmte in huis kan er een zijn. Maar vaak zijn ze rat of muis bestrijdenin huis omdat er eten is. Berg mogelijk voedsel daarom goed afgesloten op. Dit kan bijvoorbeeld in metalen bakken, glazen potten of hard plastic. Een muis hoeft per dag nauwelijks te eten. Een chipskruimel op hoog tapijt kan al genoeg zijn.
Wanneer je alle mogelijke voedselbronnen hebt weggehaald is daarbij de kans ook groter dat ze het lokstof van je muizenval eten of van het muizengif eten.

Stap 3: Kies de juiste plek voor het muizengif of de muizenval

Om de beste plek om muizen te bestrijden te bepalen moet je eerst nagaan waar ze lopen. Waar heb je ze zien lopen? Of wellicht heb je ergens ontlasting gezien. Dit zou een goede plek kunnen zijn om de beestjes te bestrijden. Plaats de val of het gif het liefst langs een wand. De muizen lopen het liefst langs muren omdat ze zich beschermd voelen. Ze navigeren ook langs de wanden. Het ongedierte kan niet goed zien.
Soms kan het zijn dat de plek waar je ze hebt zien lopen niet de plek is waar ze het ook fijn vinden om te eten. Het is daarom slim je kansen te spreiden en de muizen op meerdere plekken te bestrijden.

(Tip) Plaats, als je met muizenvallen werkt, de val zo dat hij dichtklapt naar de muur toe.

Stap 4: Gebruik het juiste lokstof om de muizen naar je val of gif te lokken

We kennen allemaal de filmpjes van Tom & Jerry. De muis heeft het in de tekenfilm gemunt op het kaas in de koelkast en is Tom (de kat) telkens te snel af. Niet alles in tekenfilms is waar. Muizen en katten lopen bijvoorbeeld niet op twee poten. Maar belangrijker in dit verhaal. Muizen voelen zich over het algemeen niet aangetrokken tot kaas.

Welke lokstof kan je dan wel gebruiken?

Pindakaas is de beste lokstof. Maar als je dat niet in huis hebt kun je bijvoorbeeld kiezen voor havermout of chocolade. Gebruik als je met vallen werkt niet te veel. Een heel klein beetje is genoeg. Als er te veel lokstof op de val zit zullen de muizen het er af eten zonder dat de val af gaat.
Ook muizengif kun je aantrekkelijker maken met lokstof. Smeer er bijvoorbeeld een klein mespuntje pindakaas op.

Stap 5: Wanneer je een muis gevangen hebt

Je kunt de muis uit hygiënische redenen het best met handschoenen aan verwijderen uit de val. Je kunt de val nogmaals gebruiken maak de val dan goed schoon met water of een geurloos schoonmaakmiddel.
Wanneer je met muizengif werkt kun je de muizen het best verpakken in plastic zodat andere dieren niet bij de dode muizen kunnen komen.

 

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet