Blog berichten

Muizen en ratten rond je kippenhok? Zo kom je ervan af!

Geschreven op 10 december 2020 / Categorie: Algemeen

Kippen zijn hele leuke dieren en zorgen ook nog eens voor lekkere eieren. Een nadeel van kippen of eigenlijk het voeren van kippen is dat er ook andere dieren op af komen zoals muizen of ratten.

Waarom zie je vaak muizen of ratten rond het kippenhok?

Voor muizen en ratten is een kippenhok vaak een Walhala. Niet perse omdat er kippen zijn. Wel omdat er kippenvoer aanwezig is. Elke dag weer.

Heerlijk het ongedierte hoeft er niks voor te doen. Toch is elke dag de tafel gedekt. Kippenvoer en water in overvloed.

Voor ratten kunnen de eieren of kuikens ook een lekker hapje zijn. Dit komt echter veel minder vaak voor.

Voorkomen is beter dan genezen, ook bij ratten en muizen in en rond het kippenhok.

Hoe voorkom je dat ratten en muizen je kippenhok in komen?

Kippen eten nu eenmaal kippenvoer. Ze hebben niet geleerd met mes en vork te eten. Zodoende zal het er lang niet altijd even netjes uitzien rond de voersilo.
Maar het kippenvoer weghalen is wellicht niet de makkelijkste en handigste optie.

Probeer het ongedierteprobleem in de basis aan te pakken.

3 tips tegen muizen rond de kippenren

1. Probeer de kippenren ontoegankelijk te maken

Maak het kippenhok zo veel mogelijk dicht waar dat kan. Zo blijven ongenode gasten buiten.
Om de komst van ratten en muizen te voorkomen kun je het kippenhok het best op een stenen of betonnen ondergrond plaatsen. Zo kunnen vooral ratten niet onder de heining door graven.

Verder kun je, om te voorkomen dat het ongedierte in het hok komt, zorgen dat alle mogelijke ingangen afgedicht zijn. Ga het kippenhok na op openingen. Het is belangrijk deze te dichten om te zorgen dat ratten en muizen er niet in kunnen komen.

Dicht alle gaten van het kippenhok. Dit kan bijvoorbeeld met staalwol. (Deze tip kan je ook gebruiken om ratten en muizen uit huis te weren). Denk hierbij ook aan kleine kiertjes. Een muis heeft maar een heel kleine opening nodig om ergens binnen te komen.

2. Zorg dat ratten en muizen geen schuilplaats hebben in je tuin

Wanneer het ongedierte geen schuilplaats in de buurt heeft zullen ze minder snel naar jouw kippenhok komen.
Ratten en muizen zijn heel schuwe dieren. Ze lopen het liefst niet in de open vlakte. Ze blijven het liefst zo min mogelijk zichtbaar. De dieren genieten daarom van beschutting.

Ruim daarom je tuin zo goed mogelijk op. Zorg ten eerste dat bladeren en ander tuinafval goed opgeruimd zijn. Probeer elke mogelijke schuilplaats voor ratten en muizen weg te nemen.
Probeer daarbij eventueel gras zo laag mogelijk te houden. Zodat de dieren geen plek hebben waar ze zich veilig voelen. Een rat wil niet gezien worden en zal dus open ruimtes vermijden.

3. Probeer voedsel zo veel mogelijk weg te houden

Je zou hieraan denken als eerste stap. Maar zoals al eerder uitgelegd is dit bij het houden van kippen vrijwel onmogelijk. Kippen hebben voedsel nodig.

Toch kan het wel.

Kippen zijn namelijk dagdieren. De beestjes slapen 's nachts. Bij ratten en muizen is dit ritme precies andersom. Hier ligt een mogelijkheid.

Probeer om te zorgen dat na zonsondergang al het voedsel bij de kippen opgeruimd is.

Kippen gaan dan toch slapen en eten niet meer. Terwijl ratten en muizen dan juist op zoek gaan naar eten.
Als je op dat moment zorgt dat het voedsel weg is heeft het ongedierte geen reden om zich rond jouw kippenren op te houden.

Toch last van muizen of ratten rond het kippenhok

Wanneer je de vorige tips hebt toegepast en je hebt toch nog last van ratten of muizen kan muizen-rond-het-kippenhokje het op een andere manier proberen. Bijvoorbeeld met vallen.

Het is wel erg belangrijk dat je de vorige tips toepast omdat anders het ongedierte blijft komen.

Vallen zijn dan de beste manier van bestrijden. Niet alleen omdat je bij vallen effectief ziet of de rat of muis is gevangen. 
Ook omdat gif niet buiten gebruikt mag worden. Dit om te zorgen dat andere dieren (zoals jouw kippen) niet met het gif in aanraking kunnen komen.

Welke vallen werken het best tegen ratten en muizen rond mijn kippenhok?

Als je muizen en ratten wilt vangen rond je kippenhok of in je tuin dan werken vallen het best. Je kunt dan denken aan 'ouderwetse' klapvallen. Maar tegenwoordig zijn er ook automatische vallen op de markt. Waar je dus vrijwel geen omkijken naar hebt.

Klapval tegen muizen en ratten rond het kippenhok

Als je effectief ongedierte wilt bestrijden in en rond het kippenhok kun je kiezen voor klapvallen. Niet van die klassieke houten. Maar een klapval in een voerdoos.

Wij raden het gebruik van klapvallen in een voerdoos aan zodat andere dieren, zoals jouw kippen niet in de val terecht kunnen komen.
Alleen de ratten of muizen kunnen door de ingangen van de voerdoos naar binnen.

Bij het klassieke soort vallen zonder voerdoos er om heen zouden andere dieren er in kunnen komen. Dit is de reden waarom we het buitengebruik hiervan afraden.

Een nadeel van de muizenval in voerdoos is dat deze maar 1 muis of rat per keer kan vangen. Daarna moet het dier verwijderd worden en de val opnieuw worden gezet.

Gelukkig zijn er ook andere oplossingen op de markt.

Automatische ratten- en muizenval voor buitengebruik

Er zijn automatische ratten- en muizenvallen voor buitengebruik. Deze werken niet op stroom maar op gaspatronen. Zo kunnen deze overal worden geplaatst.

Een goed voorbeeld hiervan is de Goodnature A24 ratten- en muizenval.hoe werkt de Goodnature val?

Deze val kan wel 24 ratten of muizen vangen op één CO2-patroon. Dat houd in dat je er al die tijd vrijwel niet naar om hoeft te kijken. De teller op de val houdt bij hoe vaak de val is geklapt.

Omdat de val wat duurder is wordt niet verwacht dat je er meerdere van neer zet.
Je kunt heel simpel de beste plek voor de val vinden door de meegeleverde lokstof kaartjes op diverse plekken te hangen. Waar deze het meest aangevreten worden is de beste plek om de val op te hangen.

De val wordt op vuisthoogte opgehangen. Hierdoor is het voor bijvoorbeeld kippen onmogelijk in de val te komen.

Muizen en ratten zullen er daarentegen wel in komen. Maar onthoud wel dat je het best eerst de bovenstaande tips kunt toepassen.

Conclusie: Wat te doen tegen muizen en ratten rond het kippenhok

Probeer eerst te voorkomen dat het ongedierte bij je kippenhok in de buurt komt.

  • Zorg dat ze op geen mogelijkheid het hok in kunnen komen
  • Ruim de omgeving goed op zodat de muizen en ratten niet in de buurt kunnen schuilen
  • Zorg dat er zo min mogelijk voedsel voor handen is.

Heb je al deze tips toegepast dan kun je de muizen en ratten bestrijden. Dit kan bijvoorbeeld met klapvallen in een voerdoos of een automatische val zoals de Goodnature A24 val.

Met deze vallen zorg je er voor dat er buiten ratten en muizen geen andere dieren in kunnen komen.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet