Blog berichten

Muizengif tegen muizenplaag

Geschreven op 5 november 2012 / Categorie: Info over ongediertebestrijding

Muizengif tegen muizenplaag

Nederland is een druk bevolkt land waar ruimte schaars is. In totaal wonen er op dit moment zo'n 16,6 miljoen inwoners. Als we kijken naar de bevolkingsdichtheid, dan is de randstad wel het meest dichtbevolkt gebied van Nederland. In gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid, bevinden vaak ook veel ongedierte.

Ongedierte in Nederland

Er leven in Nederland veel ongedierte die de mensen last veroorzaken. Aan ongedierte kleeft  kosten, maar wat is de schade in geld uitgedrukt? De tv-programma De Rekenkamer van de KRO heeft nog niet zo lang geleden een programma gemaakt over de ongediertebestrijding in Nederland. Het programma onderzocht welke ongedierte de meeste schade opleveren en wat het totaal voor Nederland gaat kosten. De totale kosten zijn de schade die ongedierte veroorzaken én het bestrijden van de ongedierte.

Muizen & ratten

Één van de meest ongedierte ter wereld zijn de ratten en muizen. Zij zijn na de mens het meest voorkomende zoogdier op aarde. Ratten kunnen allerlei ziektes bij zich dragen en vormen ook een groot gezondheidsrisico. Muizen en ratten lijken op elkaar, maar de rat is groter en ruwer dan de muis. Ratten leven meestal buiten, maar als ze meestal eenmaal een huis hebben gevonden, moet het bestrijden van deze ongedierte wel adequaat gebeuren. Ze leveren schade op door te knagen, maar vooral door de bestrijding gaat het veel geld kosten. Ook bij huismuizen die vaak binnen leven, is vaak een plaag voor vele Nederlanders.

Muizenplagen in Nederland

Nog niet zo lang geleden werd een seniorenflat in Zwolle geteisterd door een muizenplaag. Deze seniorenflat lag tegenover het water, een plek waar veel ongedierte wonen. Door de stijging van het water, gaan hierdoor veel ongedierte als muizen en ratten naar bewoonde gebieden. Ook in het Gelderse Ede werd een wijk geteisterd door muizen.

Juist door het zachte weer hebben ratten en muizen flink kunnen uitbreiden. Hierdoor kan de volksgezondheid van het land in gevaar komen. Net als de rat, kan een muis ook veel bacteriën en ziektes bij zich dragen. De uitwerpsels van muizen, die tussen etenswaren achtergelaten worden, kunnen salmonella verspreiden. Na het bestrijden van de eerder genoemde incidenten, is de bestrijding van ongedierte nog niet ten einde.

Manieren van ongediertebestrijding

Om ongedierte als muizen en ratten te bestrijden, zijn er verschillende manieren hiervoor. Er zijn bijvoorbeeld ratten- en muizenvallen verkrijgbaar. Deze werken vaak op een gewelddadig manier van bestrijding, maar zijn wel effectief. Om dit toch enigszins een beetje subtiel te houden, zijn er ook ratten- en muizengif verkrijgbaar. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden. Afhankelijk van de hoeveelheid, is er vaak bij het bestellen een UBN nummer of vergunningnummer nodig.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet