Blog berichten

Nagelschaar of vijl, wat is het best voor je hond zijn nagels.

Geschreven op 14 november 2017 / Categorie: Algemeen, Hondentips

Als je hond te lange nagels heeft, is er een constante druk op de voeten en poten van het beestje. Hierdoor kan de hond een afwijkende stand van de voeten krijgen. Ook doen te lange nagels pijn. De hond kan hierdoor verkrampt of mank gaan lopen. Een ontsteking aan de tenen kan zich ook voordoen. Daarom is het heel belangrijk in de gaten te houden dat de nagels van je hond niet te lang worden.

Wanneer zijn de nagels van je hond te lang?

Je kunt heel gemakkelijk zien of de nagels van je hond te lang zijn. Kijk wanneer je hond in een rechte stand staat of de nagels de grond net of net niet de grond raken. Wanneer dit het geval is hoeven de nagels niet geknipt of gevijld te worden. 

Raken de nagels echter de grond en staan de tenen van je hond scheef of omhoog zijn de nagels te lang. Dan is het tijd om ze te knippen of vijlen. 

Aan de slag dus maar. Maar welk gereedschap gebruik je hiervoor?

Nagelvijl of -schaar

Hieronder bespreken we de verschillende hulpmiddelen voor het korter maken van de nagels van je hond. De voor- en nadelen hebben we speciaal op een rijtje gezet.

Nagelschaar voor honden

Een nagelkniptang werkt ongeveer hetzelfde als een schaar. De bladen van deze tang hebben een kleine inkeping waar de nagel van de hond in past. Door de goede grip van de handgreep kan er veel kracht worden gezet. Wat hem goed geschikt maakt voor het knippen van lange nagels. 

Voordelen nagelschaar voor honden

nagelschaar

 • Snel en stil
  Nagelschaar zijn stil in vergelijking tot nagelvijlen. Deze maken altijd iets lawaai wat de hond kan afschrikken. Het knippen is in enkele tellen gebeurt. Je hond heeft er dus vrijwel geen erg in.
 • Goedkoop
  Kniptangen voor honden zijn meestal zeer betaalbaar. Kies echter niet de goedkoopste. Je kan er beter één van een betrouwbaar merk kiezen. Goedkoop is namelijk soms duurkoop. Want als de messen van de tang niet scherp genoeg zijn kan hij niet goed knippen of zelfs je hondje pijn doen.
 • Geen elektriciteit nodig 
  Met een kniptang heb je geen elektriciteit nodig. Je kunt dus overal knippen waar je maar wilt.

Nadelen nagelschaar voor honden

 • Makkelijk te snel knippen
  Als je niet voorzichtig knipt is er een kans dat je per ongeluk in de vacht of het bloedvat in de nagel van uw honden knipt. Doe dus voorzichtig!
 • Gebroken nagels
  Hoewel het niet vaak voorkomt kunnen kniptangen in sommige gevallen zorgen voor nagelbreuk. Wanneer de schaar niet scherp genoeg is loop je het risico de nagels te splijten of te laten barsten. Zorg dus altijd dat de scharen scherp zijn.

Elektrische nagelvijl of slijpmachine

Een elektrische nagelvijl of slijpmachine zijn twee woorden voor precies hetzelfde als het om honden gaat. Deze machines maken gebruik van een klein ronddraaiend stuk materiaal. Wat je kunt vergelijken met een schuurpapiertje. Het slijt als het ware de nagel van je hond.

Voordelen van een elektrische nagelvijl

 • Goed voor honden met honden met angst voor nagelscharen 
  Als je in het verleden nagelscharen hebt geprobeerd en je hond is daarvan geschrokken bieden slijpmachines een tweede kans. Wellicht wordt je hond hier niet bang van.
 • Afgeronde en gladde nagels
  Een van de grootste voordelen van een elektrische nagelvijl is dat je hond er gladde nagels van krijgt. Gladde nagels zijn vooral fijn als je hond de neiging heeft te krabben of op hun baasje te springen. Gladde nagels doen minder schade aan meubels of de huid.
 • Uitermate geschikt voor honden met lastige nagels
  De elektrische nagelvijl is vooral handig voor honden met grote, dikke nagels die lastig te knippen zijn.

Nadelen van een elektrische nagelvijl

 • Je kunt evengoed te snel gaan
  Zelfs met slijpmachines kunnen eigenaren per ongeluk het bloedvat in de nagel of de kussentje van de hond raken. 
 • Maakt geluid
  Elektrische nagelvijlen maken geluid waardoor je hond soms kan schrikken. Sommige honden vinden dit eng.
 • Geur en stof
  Wanneer hondennagels geslepen worden komt er stof en geur vrij. Daarom is het verstandig de nagels buiten te slijpen.

Conclusie

Als uw hond schichtig en bang voor harde geluiden is wilt u misschien een elektrische nagelvijl vermijden. In plaats daarvan kunt u dan beter voor een nagelschaar kiezen. 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet