Blog berichten

Nieuwe wetgeving ongediertebestrijding

Geschreven op 10 december 2014 / Categorie: Nieuws, Info over ongediertebestrijding

Afgelopen week heeft onze ongediertebestrijdingsadviseur deelgenomen aan de cursus knaagdierbestrijding op agrarische bedrijven (KBA). Door deel te nemen aan deze cursus/bijeenkomst krijg je een aantekening op je spuitlicentie, wanneer je nog niet over een licentie beschikt moet je ook nog een examen afleggen.

De reden voor de KBA is de gewijzigde wetgeving die al begin dit jaar in werking is getreden met een overgangsperiode tot 1 juli 2015. Door de bijeenkomst te volgen mag u ook na deze periode nog rodenticiden inkopen. Echter is het gebruik van de bestrijdingsmiddelen alleen nog maar inpandig toegestaan. In de buitenlucht is het gebruik nu al niet meer toegestaan en mag u alleen nog maar bestrijden door middel van vallen en klemmen.

Schaarste in bestrijdingsmiddelen
Op dit moment is er een enorme schaarste aan ratten- en muizenbestrijdingsmiddelen. Dit komt aan de ene kant door de grote overlast die op dit moment gaande is, aan de andere kant wordt er ook enorm gehamsterd vanwege de gewijzigde wetgeving. De producenten kunnen de vraag niet aan en leveren maar mondjesmaat uit. Tevens zijn er een aantal producenten die te laat zijn met het wijzigen van hun etikettering en mogen daardoor hun producten niet op de markt brengen.

Particulieren
Vooralsnog mogen particulieren nog wel rodenticiden kopen, maar dit is beperkt tot maximaal 200 gram.
Voor muizen bestrijden of ratten bestrijden in woonhuizen hebben we hele goede alternatieven zoals elektrische vallen, klemmen en verjagers.

Agrarische bedrijven kunnen blijven bestellen
Mits u in het bezit bent van KBA aantekening op hun licentie. Wilt u na juli 2015 grootverpakkingen blijven bestellen dan kunt u een kopie van uw pasje doormailen naar info@macrovet.nl Wij zullen uw account dan opnieuw inrichten met de mogelijkheid tot het bestellen van grootverpakkingen.

Marloes van der Sar

Marloes van der Sar