Blog berichten

Paarden-, Schapen- of Koeienscheermachine met snoer of op accu?

Geschreven op 21 september 2017 / Categorie: Scheren van paarden, Schapen

U heeft de keuze gemaakt om uw paard of koe te scheren met een scheermachine. Maar nu vraagt u zich af welke scheermachine u wilt gebruiken. Wilt u een scheermachine met draad of met een accu. Wij hebben hieronder de voor- en nadelen voor u op een rijtje gezet.

Scheermachine met snoer, of gewoon snoerloos op accu

Heel vroeger bij de eerste half geautomatiseerde scheermachines moest je iemand meenemen om aan de hendel van de machine te draaien. Zo zette je hem in werking.
Tegenwoordig is het allemaal wat moderner en zijn de scheermachines en tondeuses voorzien van een elektromotor of elektromagneet. Deze elektronische aandrijving moet voorzien worden van stroom en dat kan op verschillende manieren.

Lichtnet

Scheermachine op het lichtnet met snoer Scheermachine op het lichtnet met snoer

Het meest gebruikt worden de scheermachines en tondeuses met een stekker. Betrouwbaar en continu voorzien van stroom. In bijna alle gevallen geven wij de voorkeur aan een machine op het lichtnet omdat deze sterker zijn en je kunt er continu mee scheren.

Bij scheermachines op het lichtnet kun je de sterkte vaak vergelijken op basis van het wattage. Echter zijn de verschillende merken niet altijd even goed te vergelijken omdat ze het vermogen wel eens anders interpreteren. Het hoeft dus niet zo te zijn dat een scheermachine van 450 watt sterker is dan een scheermachine van 200 watt. Hoewel het opgegeven wattage dat wel doet vermoeden. Naast het wattage bepaald ook de overbrenging van de motor op de messen (versnellingsbak met tandwielen) de kracht die uiteindelijk op de messenaandrijving wordt uitgevoerd.

Let wel op er worden scheermachines op de Europese markt gebracht welke werken op 110v. Deze kunnen absoluut niet op een 230v stroomnetwerk gebruikt worden. Let daarom goed op dat het 230v is.

Voordelen scheren op lichtnet

Continu scheren

Sterker dan een accu-scheermachine

Geen accu's die minder kunnen worden

 

Nadelen scheren op het lichtnet

Er moet altijd een stroomaansluiting in de buurt zijn

Hinder van het snoer ondervonden worden

Kabelbreuk komt regelmatig voor (maar is ook makkelijk op te lossen)

 

Accu

Heb je geen vaste stroomaansluiting in de buurt of lijkt het je gewoon handiger om snoerloos te scheren is een machine op accu natuurlijk een uitkomst. Naast de accu-tondeuses zijn er 

Scheermachines op accu Scheermachine op accu

tegenwoordig ook goede grote scheermachines op accu te koop.
Let wel dat je een machine koopt met Lithium Ion accu technologie.

Bij Accuscheermachines wordt niet altijd het wattage meegegeven in de omschrijving. Maar wel het voltage. Hoe hoger het voltage hoe sterker de machine. Maar ook hier geld dat de overbrenging van de motor op de messen veel invloed heeft op de uiteindelijke kracht. Hoe hoger het voltage hoe sneller de accu ook leeg raakt.

Wat een heel belangrijk getal is bij accu scheermachines is het aantal mAh (Milliampère per uur). Hoe hoger deze is hoe meer capaciteit de accu heeft hoe langer je er mee kunt scheren. Maar ook dat is allemaal relatief en hangt natuurlijk van meerdere factoren af zoals de weerstand van de machine en het verbruik van de machine.

Vroeger hadden de machines allemaal nikkel-cadnium accu’s, tegenwoordig is dat bijna allemaal Lithium-Ion technologie. Vaak slimme accu’s die speciaal voor een type apparaat zijn gemaakt. Lithium-Ion accu’s houden het tot 3 keer langer vol dan nikkel-cadnium accu’s. Nikkel-Cadnium accu’s hebben van zichzelf ook een hoge zelfontlading, ze lopen vanzelf langzaam leeg, iets dat de Lithium-Ion accu’s een stuk minder hebben.
Nog een voordeel van de Lithium Ion accu’s tegenover de Nikkel-Cadnium accu’s is dat ze vrijwel een continue hoeveelheid stroom geven tot dat ze leeg zijn, Dan stoppen ze meestal direct. Een Nikkel-Cadnium accu loopt langzaam leeg

paard scheren met snoerscheermachine paard scheren met snoerscheermachine

Wat erg belangrijk is bij een accuscheermachine is dat de accu’s altijd volledig opgeladen weggelegd worden. Ook is het zo met een accu dat hoe vaker je hem gebruikt hoe beter het is. Stel je gebruikt de machine 1 a 2 keer per jaar en dan 11 maanden niet heb je kans dat de accu het niet meer doet en je een nieuwe moet kopen.
Tussendoor is het daarom verstandig om de accu met regelmaat te ontladen en weer helemaal op te laden.

Sommige scheermachines doen het een uur op een volle accu, maar soms ook maar een half uur.  Hoe meer mAh een accu heeft hoe beter. Maar eigenlijk is het aan te raden om altijd een extra accu mee te bestellen. De moderne laadstations in combinatie met een Lithium-Ion accu hebben er meestal een tot anderhalf uur nodig om een accu op te laden.

Koop je een tondeuse met een accu, zorg er dan voor dat je er een koopt waarvan de accu verwisselbaar is. Ten eerste kan je dan altijd wisselen met je reserve accu als je nog niet helemaal klaar bent met scheren. Een tondeuse met een interne accu raden wij eigenlijk altijd af. In de meeste gevallen is het dan accu stuk, tondeuse stuk en heb je niks meer.

Voordelen scheren op accu

Je kan overal scheren

Geen hinder van het snoer

Nadelen scheren op accu

Beperkte scheertijd per accu

Reserve accu is eigenlijk wel nodig

De accu's worden op den duur minder

Duurder in aanschaf

 

 

 

Externe batterij-pack  of 12v auto accu

Soms zie je ook wel scheermachines welke gevoed worden door een externe accu op 12v. Dan heb je wel een snoer aan de machine, geen stekker maar 12v 2 accuklemmen welke je op de accupolen kunt klemmen. Dit systeem kan handig zijn als je ergens op  een weiland moet scheren waar je wel een auto hebt staan.

Ook heb je tondeuses met een accu-pack welke door middel van een snoer verbonden zit aan de machine. Deze accu’s hebben vaak wel wat meer capaciteit maar niet het voordeel van scheren zonder snoer.

Voordelen scheren op 12v auto accu

Je kan overal scheren als je maar een auto of losse 12v accu bij je hebt.

Nadelen scheren op 12v auto accu

Beperkte scheertijd per accu

Duurder in aanschaf

Hinder van snoer

Je moet altijd dicht bij de accu of auto blijven staan

 

 

Voordelen scheren met batterij-pack

Je kan overal scheren

De batterij heeft meer capaciteit dan bij een normale scheermachine

Nadelen scheren met batterij-pack

Beperkte scheertijd per accu

Duurder in aanschaf

Hinder van het snoer

 


 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet