Blog berichten

Paarden scheren

Geschreven op 1 oktober 2013 / Categorie: Scheren van paarden, Ruitersport

Paarden die volop in training zijn hebben vaak hinder van een dikke vacht in de winter. Een dikke vacht is erg warm en blijft lang nat. Daarom worden sportpaarden vaak geschoren in de winter. Het is belangrijk dat het paard hierna de juiste dekens op krijgt omdat het zich minder goed warm kan houden.

 

 

 

Een richtlijn hoeveel vulling de deken(s) voor geschoren paarden nodig hebben:

00-150 gram = lichte deken | 15c
150-300 gram = medium deken | 0c
300 – 500 gram = dikke deken | -15c

Scheerpatroon
scheerpatronen copy

Paarden hoeven niet altijd helemaal te geschoren te worden. Er zijn verschillende scheer patronen waarbij alleen daar waar het paard veel zweet de haren weg geschoren worden. Je kunt het patroon van tevoren aftekenen met bijv. een krijtje.

Eerste keer scheren

Als je voor de eerste keer een paard gaat scheren is het handig dat er iemand bij je is met meer ervaring. Die kan je helpen en tips geven. Vooral bij de lastige punten bij het hoofd en de benen is het handig als iemand de huid strak kan houden. Laat het paard eerst wennen aan het apparaat, er zijn paarden die angstig zijn voor het scheerapparaat en hebben meer tijd nodig of eerst een kalmeringspasta  of gebruik een praam.

Bescherming tijdens het scheren

Houd er rekening mee dat je onder de haren komt te zitten. Je kunt een regenpak dragen of een wegwerp overall.

Water en elektriciteit gaan niet samen zorg daarom voor een droge ondergrond en draag rubberen zolen. Je scheert tegen de haren in en het is het beste om lange banen te maken die elkaar overlappen om zo min mogelijk strepen te veroorzaken.

Scherpe messen zijn belangrijk zodat de messen soepel door de vacht glijden en niet de huid beschadigen. Zorg ervoor dat het meeste vuil uit de vacht is. O.a. zand zorgt ervoor dat de messen snel bot worden. Daarom is het raadzaam om tijdig de messen opnieuw te laten slijpen.

Wij slijpen uw messen op een deskundige manier en binnen een week heeft u uw messen weer geslepen retour. Via onze website kunt u een scheermachine reparatieformulier of scheermessen reparatieformulier  downloaden. U vult dit formulier volledig in en stuurt dit samen met uw reparatie naar onze technische monteur Jan.

Na de scheerbeurt

Na het scheren komt het overtollige huidvet makkelijk los van de huid dit geeft een witte waas op de vacht en kan jeuk veroorzaken. Verwijder overtollig huidvet doormiddel van een goede borstelbeurt met een zachte borstel of wollen handschoen. Of in sommige gevallen nog een wasbeurt met jeukstillende shampoo.

Houd er rekening mee dat het paard zal moeten wennen aan zijn nieuwe vacht, in het begin voorzichtig zijn met regenachtig weer (de vacht is minder waterafstotend dus zal het paard snel afkoelen). Ook met rijden kan het paard ‘sensibel ’zijn door zijn dunne vacht en sterker reageren op de beenhulpen.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet