Blog berichten

Postduiven enten

Geschreven op 10 februari 2020 / Categorie: Algemeen, Tips

Voor de duivensport moeten duiven veel kilometers afleggen. Zowel over land (als ze weg worden gebracht naar een vlucht plek) als door de (lucht als ze terug vliegen). Om te zorgen dat je duiven de grens over mogen en dat ze beschermt zijn tegen vogelgriep is het noodzakelijk dat je de duiven ent. Alleen duiven die geënt zijn mogen namelijk de grens over. Enten doe je doorgaans bij de dierenarts.

Wat gebruikt een dierenarts om jouw duiven te enten tegen het Paramyxo-virus?

Uiteraard heeft de dierenarts het vaccin nodig. Daarbij gebruikt hij ook een spuit om het toe te dienen. Veel dierenartsen gebruiken voor het enten van de postduiven Eco-Matic spuit met flacon-koppeling Luer Lock 1ml. Dit is niet alleen een goede spuit om te kunnen doseren maar er passen ook fijne naalden op die klein genoeg zijn om duiven te enten.
Hiervoor wordt vaak wegwerpnaald 0.80x16mm gebruikt. Deze is klein genoeg om de duiven veilig te kunnen enten. Helaas worden deze kleine naalden alleen met een Luer-Lock aansluiting gemaakt en is dus niet verkrijgbaar met schroefdraad aansluiting.
Wanneer je ze hebt geënt mogen ze de Nederlandse grens over. Je mag ze dus bijvoorbeeld naar de losplaats in Frankrijk brengen. Vanaf daar kunnen de duiven weer huiswaarts vliegen. Wat een echte uitputtingsslag kan zijn voor de dieren.

Elektrolyten wanneer de duif terugkeert

Wanneer een postduif na een tocht van soms wel honderden kilometers weer thuis terugkeert is hij afgepeigerd. Het is voor de postduiven vaak een heuse marathon vlucht. De duif snakt naar iets te drinken. Om de duiven sneller te laten herstellen kun je elektrolyten vermengen in het drinkwater van de dieren. Hierdoor zijn ze binnen een half uurtje weer herstelt. Bij ons heb je al 2,5 kg elektrolyten voor maar een fractie van wat je er bij de dierenarts voor betaald. Een soeplepel per liter water is hiervoor voldoende.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet