Blog berichten

PPID - De Ziekte van Cushing

Geschreven op 2 oktober 2014 / Categorie: Ruitersport

De ziekte van Cushing of te wel PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction) is een afwijking in de productie van cortisol die leidt tot symptomen als een slechte vacht met lange haren en verslechterde conditie.

PPID - De ziekte van Cushing treedt op wanneer de bijnier teveel cortisol aanmaakt. Dit gebeurt als een gezwel op de hypofyse teveel bijnierschorsstimulerend hormoon (ACTH) produceert. Deze gezwellen zijn meestal goedaardig. De hypofyse heeft onder andere als taak om op grond van de concentratie cortisol in het bloed te reguleren naar de bijnier. De bijnier is een klein orgaantje dat vlakbij de nier ligt en zorgt voor de productie van het hormoon cortisol. Is het gehalte cortisol in het bloed te laag, dan zal de hypofyse het hormoon ACTH afgeven waardoor de bijnier gestimuleerd wordt om meer cortisol te produceren. Bij een hoge concentratie cortisol in het bloed zal de hypofyse juist minder ACTH produceren.
De kenmerken van PPID zijn heel divers, de meest voorkomende klachten zijn slechte (lange) vacht, veel drinken & plassen, weinig energie en terugval in conditie en bespiering. Als gevolg van deze aandoening leiden veel paarden met PPID ook aan hoefbevangenheid en suikerziekte.

Medicatie PPID

PPID is niet te genezen. Bij mensen kan de oorzaak door middel van een operatie worden weggenomen, maar bij paarden is deze goedaardige tumor in de hersenen onbereikbaar voor operatie instrumenten. Het proces afremmen door middel van medicijnen is wel mogelijk. Er zijn diverse medicijnen die alleen via een dierenarts verkrijgbaar zijn. Bij een paard met veel symptomen en een verzwakt immuunsysteem zullen de medicijnen helaas minder effect hebben. Langdurig toedienen van deze middelen verminderen de symptomen maar het gezwel zal blijven groeien. Belangrijk bij de keuze van medicatie is het kosten plaatje. Informeer daarom bij verschillende dierenartsen naar de kosten want daar zit verschil in.

Zandvrij de Luxe

Het is van groot belang als uw paard PPID heeft te zorgen dat de conditie op peil blijft. Goede voeding is voor deze paarden extra belangrijk. U kunt het paard helpen door een voedingssupplement bij te voeren. Maar let goed op, omdat veel paarden ook suikerziekte hebben of hoefbevangen zijn zal een supplement met een hoog suikergehalte of veel granen de situatie niet verbeteren.

Wat minder bekend is, is dat Psyllium een gunstig effect kan hebben op insuline resistente paarden die vatbaar zijn voor hoefbevangenheid. Uit onderzoek bij mensen is gebleken dat na het eten van Psyllium de reactie van bloedsuiker en insuline verminderd. Bij paarden die 60 dagen Psyllium kregen werd een lagere bloedsuikerspiegel gemeten met minder hoge pieken in de glucosewaarde. Zandvrij de Luxe bevat Psyllium en Foenegriek. Foenegriek vinden veel paarden lekker en heeft een ondersteunende werking op de algemene conditie en is daardoor bijzonder geschikt voor paarden met suikersiekte en PPID. Om hiervoor aantoonbaar bewijs te hebben zal er nog meer onderzoek gedaan moeten worden.

Het scheren van paarden met de ziekte van Cushing vereist goed gereedschap. De vacht is dermate dik en groeit snel. Kies daarom voor een goede paardenscheermachine met eventueel een setje extra grove messen welke ze ook voor koeien gebruiken.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet