Blog berichten

Rattengif werkt niet meer!

Geschreven op 3 januari 2020 / Categorie: Info over ongediertebestrijding

Je hoort het steeds vaker in het nieuws; er is een rattenplaag op komst. Sinds er geen rattengif meer verkocht mag worden aan particulieren lijkt het allemaal wel erger te worden. In 2023, wanneer het gif ook voor de professionele bestrijders verboden wordt (alleen nog in uiterste nood mag het dan gebruikt worden), dreigt er echte overlast. Er zijn zelfs doemdenkers die denken dat de volksgezondheid in het gedrang komt.

Muizengif tegen ratten                                   

Goodnature rattenvalVroeger kon je voor het bestrijden nog muizengif gebruiken om ratten te bestrijden. Ratten moesten er gewoon iets meer van eten. Doordat door regelgeving de gifwaarden in muizengif zijn gedaald is dit niet meer voldoende om zelf de ratten te bestrijden. Het rattengif werkt niet meer!

Wat is de reden dat muizengif niet meer werkt voor ratten?

Het gif dat voorheen gebruikt werd was op basis van bloedverdunners. Dit is verboden. Dit doordat deze vorm van gif gevaarlijk is voor vogels, roofdieren en huisdieren. Het gif zou tevens te lang in het milieu blijven hangen. Het CTBG wil dat de consument en later ook de bestrijder hoog inzetten op preventieve maatregelen. Denk hierbij aan het opruimen van voedsel, weghalen van nest plekken en doorgangen, het monitoren van de populatie en klemmen en vallen gebruiken om een plaag te voorkomen.

Maar wat te doen als het gif niet meer werkt tegen Ratten?

Rattengif mocht buiten al langer niet gebruikt worden. Er zijn nog mensen die binnenshuis muizengif gebruiken tegen ratten, dit kan werken maar door de lagere dosering duurt het wel veel langer en ratten moeten er veel meer van eten. Wij denken dat de toekomst het gebruik van professionele vallen is.

Gebruik Rattenvallen, deze zijn heel effectief

Dat Ratten bestrijden niet meer met gif kan betekent niet dat ze niet op andere manieren bestreden kunnen worden. Mits je het op een goede manier gebruikt. Het is ook een stuk humaner. Ratten zijn in een klap dood en hebben geen lange lijdensweg zoals rattengif.

Traditionele rattenvallen

Traditionele (klap)rattenvallen kunnen oplossing bieden. De ratten die in de val komen zijn direct dood. Nadeel is dat je deze elke keer weer opnieuw moet stellen. En wanneer de rat bloed achterlaat kun je waarschijnlijk geen andere rat meer vangen en moet je de val eerst grondig schoonmaken.
Zet de traditionele val altijd richting de muur zodat de rat er maar op een manier in kan. Ook kun je het best handschoenen dragen als je val op scherp stelt zodat er geen menselijke geur wordt verspreidt. Zo blijven de vallen aantrekkelijk voor andere ratten. Controleer de vallen elke dag even.

Elektrische of automatische vallen zijn de toekomst tegen Ratten!

Wanneer je rattenbestrijding professioneel wilt aanpakken kun je het best kiezen voor een elektrische of automatische rattenval. Voordelen hiervan zijn dat de rat direct dood is en er geen bloed achter gelaten wordt in de val. De val blijft dus aantrekkelijk voor andere ratten.
Bij automatische rattenvallen zoals de Goodnature A24 val is het zelfs zo dat je de val eigenlijk niet hoeft te controleren of de rat hoeft te verwijderen. Ook kun je de Goodnature vallen buiten gebruiken.

Conclusie: Rattengif werkt niet meer, vallen zijn de toekomst

Gif is niet meer de beste oplossing om ratten te bestrijden. Dit komt doordat er tegenwoordig alleen nog maar gif op de markt is met lagere gifwaarden. Hierdoor zijn rattenvallen de oplossing geworden om ratten te bestrijden. Met name automatische en elektrische rattenvallen zijn de oplossing tegen een groter rattenprobleem.

 

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet